Pentru a preveni aparitia maladiilor cardio-vasculare, fiecare dintre noi trebuie sa respecte cateva reguli simple de viata: adoptarea unei alimentatii echilibrate, practicarea de exercitii fizice si renuntarea la fumat.

1. Principalul dusman al inimii este tutunul.
Nicotina accelereaza ritmul cardiac, contracta arterele, creste presiunea arteriala. Oxidul de carbon scade oxigenul din sange, distruge traiectul interior al arterelor, favorizeaza depozitele de colesterol si aparitia aterosclerozei. Alti constituienti ai nicotinei produc angina pectorala, infarct, arterita, accidente cerebrale. Riscul se accentueaza o data cu cresterea numarului de tigari fumate zilnic.
Factori de risc in bolile de inima
2. Excesul de colesterol distruge arterele.
In principiu, pana la 45 de ani, datorita hormonilor feminini, colesterolul se pastreaza in limite normale. Femeile care urmeaza tratament contraceptiv trebuie sa isi faca anual un control medical pentru stabilirea nivelului colesterolului. Acelasi lucru se impune si pentru persoanele care fumeaza, care sufera de diabet, obezitate sau hipertensiune arteriala.

3. Hipertensiunea arteriala este ucigasul silentios.
Hipertensiunea se manifesta prin presiunea ridicata a sangelui in artere. Astfel, inima oboseste, peretii arterelor devin rigizi. Depozitele de colesterol se maresc. Tensiunea trebuie controlata, cel putin o data pe an, dupa varsta de 30 de ani.

4. Excesul de greutate inclina balanta in partea rea.
Atunci cand grasimea se depune mai mult pe solduri si pe fese, nu sunt motive serioase de ingrijorare. Repartizat in partea superioara a corpului, excesul de greutate este insotit de hipertensiune si diabet. O cura de slabire, poate normaliza tensiunea si poate stabiliza diabetul.

5. Stresul si sedentarismul trebuie inlaturate.
Stresul accelereaza ritmul cardiac, creste tensiunea arteriala si distruge arterele. Persoanele colerice sau cele care au sentimente de frustrare sunt cele mai amenintate. Fara o activitate sportiva, muschiul cardiac isi pierde puterea de contractie si primeste din ce in ce mai putin sange si oxigen.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment