Este dovedit faptul că persoanele cărora le lipseşte din organism vitamina D sunt mai vulnerabile în faţa virozelor şi gripelor. Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Denver susţin că vitamina D este importantă în prevenirea infecţiilor respiratorii comune, ca răcelile sau gripele. Cei care suferă de astm sau emfizem şi le lipseşte vitamina D sunt susceptibili de infecţii respiratorii.

Urmează să se efectueze experimente în urma cărora să se stabilească eficienţa vitaminei D în imunizarea organismului, prevenirea infecţiilor respiratorii şi întărirea sistemului osos.
Rolul vitaminei D in prevenirea gripei
Agenţia de Sănătate Publică din Canada studiază nivelul de vitamina D din organismul persoanelor care au cotractat virusul AH1N1. Experţii caută o legătură între nivelul scăzut de vitamina D şi vulnerabilitatea organismului în faţa virusului.

Această cercetare are la bază evidenţe epidemiologice anterioare care sugerează că vitamina are un rol important în combaterea gripelor. Modelul tipic de gripă anual este că ea se acutizează iarna şi este mai rar întâlnită vara. Un motiv potenţial al apariţiei gripei în sezonul rece ar putea fi limitarea expunerii la soare a organismului.

Vitamina D se găseşte în uleiul de peşte, în gălbenuşul de ou, lapte, soia, suc de portocale şi margarina vegetală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment