Infecţia HIV/SIDA într-un termen relativ scurt a afectat toate continentele şi ţările. Pandemia HIV/SIDA prezintă  un pericol real pentru omenire, aducînd prejudicii morale, sociale şi economice.

Panglica roşie reprezintă simbolul global al mişcării împotriva SIDA. Premiul „Panglica roşie” este proiectat pentru a onora şi celebra iniţiativele extraordinare din partea persoanelor şi comunităţilor ce demonstrează implicare şi liderism în reducerea răspîndirii şi impactului maladiei SIDA.Necesită intensificarea activităţilor de comunicare şi asigurarea durabilităţii campaniilor efectuate, extinderea activităţilor spre tinerii din mediul rural, familii vulnerabile, copii şi adolescentţii aflati în şcolile-internat şi centre de plasament, asigurarea programelor educaţionale pentru tinerii căsătoriţi, pentru fete/femei şi bărbaţi privind sănătatea reproductivă şi utilizarea remediilor de protecţie.
Infectia HIV/SIDA - un pericol pentru omenire
Fără impactul şi aportul fiecărui din noi este imposibil  ca măîsurile aplicate de contracarare a infecţiei HIV să fie eficace. Aportul personal se referă la aderarea la un mod sănătos de viaţă, fidelitate partenerului sexual, renunţarea utilizării drogurilor,toleranţă şi compasiune persoanelor care trăiesc cu HIV.

Conform datelor Programului UNAIDS în lume numărul de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA în segmentul de vărstă de 15-49 ani este de 35,7 milioane, inclusiv 26 milioane sînt persoane încadrate în munca. Este în creştere numărul femeilor afectate de infecţia HIV/SIDA.  De la debutul epidemiei au decedat circă 25 milioane persoane, din ele adulţi – 20 milioane, (inclusiv femei 10,1 milioane), copii – 5 milioane. Numărul copiilor orfani de la începutul epidemiei din cauza decesului unui din părinţi a constituit circa  15,0 mln .

Infecţia HIV/SIDA în Republica Moldova este recunoscută ca o problemă prioritară  de sănătate publică. În anul 2008 au fost depistate şi înregistrate 795 cazuri noi de infecţie HIV/SIDA, incidenţa 19,27 la 100000 populaţie, în 10  luni 2009 – 594 cazuri (10 luni 2008 – 648).

În realizarea activităţilor de prevenţie a infecţiei HIV/SIDA şi ITS se conlucrează cu ONG implicate în Reţeaua HIV/SIDA (40 de ONG) şi organizaţiile internaţionale  (UNDP, UNAIDS, OMS, UNICEF, Fundaţia SIDA Est/Vest, Fundaţia Soros,  etc.). Se realizează programe şi proiecte  profilactice în rîndul: utilizatorilor de droguri , persoanelor care practică sex comercial,  minorităţilor sexuale, şoferilor de cursă lungă, grănicerilor,  persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, deţinuţilor; migranţilor, ostaşilor, copiilor străzii.

Populatia republicii are acces la programe educaţionale, profilactice, consiliere şi testare benevolă şi gratuită. În sistemul de sănătate funcţionează 47 centre de consiliere şi testare voluntară care oferă servicii gratuite.

O deosebită atenţie se acordă prevenirii infecţiei HIV materno-fetale. Persoanele tinere înainte de căsătorie au acces la consiliere şi testare benevolă şi gratuită la marcherii HIV. Este asigurat accesul la testare al femeilor gravide de două ori pe parcursul sarcinii. Gravidele HIV pozitive sunt asigurate gratis cu tratament profilactic antiretroviral care practic au redus transmiterea infecţiei HIV nou-născuţilor de la 20-50% la 2-3%. Copiii născuţi din mame infectate cu HIV sînt asiguraţi gratuit cu amestecuri adaptive.

Activităţile de comunicare pot fi efectuate sub diferite modalităţi:
- mesaje, publicaţii  ale conducătorilor administraţiei publice locale, instituţiilor medico-sanitare publice, instituţiilor sistemului de învăţămînt;
- întruniri cu organizaţiile reţelei societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS;
- radio-tele maratoane, cicluri de emisiuni tematice, clipuri video la televiziune, emisiuni radiofonice;
- acţiuni în şcoli, licee, gimnazii, în colectivele şi căminele studenţeşti;
- concerte de binefacere;
- rally cu bicicletele, marşuri;
- donaţii  persoanelor  infectate cu   HIV/SIDA,  inclusiv în  penitenciare;
- crossword cu tematica SIDA;
- spectacole,  înscenări, victorine etc.;
- maraton-concurs al fotografiilor;
- concurs al posterelor şi eseurilor  
- „mese rotunde”, discoteci etc.

În activităţile Campaniei se recomandă participarea ONG, a liderilor diferitor comunităţi, persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Oamenii se străduie să cunoscă cît mai multă informaţie privind profilaxia, căile de transmitere a acestei infecţii. Campaniile de informare mass-media au devenit sursa de informare a populaţiei privind promovarea măsurilor de prevenire a infecţiei HIV şi modului sănătos de viaţă.

Necesită intensificarea activităţilor de comunicare şi asigurarea durabilităţii campaniilor efectuate, extinderea activităţilor spre tinerii din mediul rural, familii vulnerabile, copii şi adolescentţii aflati în şcolile-internat şi centre de plasament, asigurarea programelor educaţionale pentru tinerii căsătoriţi, pentru fete/femei şi bărbaţi privind sănătatea reproductivă şi utilizarea remediilor de protecţie.

Fără impactul şi aportul fiecărui din noi este imposibil  ca măîsurile aplicate de contracarare a infecţiei HIV să fie eficace. Aportul personal se referă la aderarea la un mod sănătos de viaţă, fidelitate partenerului sexual, renunţarea utilizării drogurilor,toleranţă şi compasiune persoanelor care trăiesc cu HIV.

Infecţii cu transmitere sexuală
Infecţiile ce se transmit prin contact sexual reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea publică. Conform estimărilor OMS din anul 1999, în fiecare an, printre persoanele tinere cu vîrsta cuprinsă între 15-49 ani au loc 340 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu infecţii ce se transmit prin contact sexual ce pot fi tratate (sifilis, gonoree, chlamydia, trihomoniaza). În ţările în curs de dezvoltare, ITS şi complicaţiile lor sunt printe 5 cele mai frecvente motive pentru care adulţii caută ajutor medical. ITS pot să ducă la apariţia unor simptome acute, la dezvoltarea infecţiilor cronice şi la apariţia unor consecinţe grave în timp, ca infertilitatea, sarcina extrauterină, cancerul de col uterin şi la moartea prematură a sugarilor şi a adulţilor.

ITS reprezintă principala cauză a infertilităţii la femei. La 10% - 40% din femeile infectate cu chlamydia netratată, se dezvoltă boala inflamatorie pelvină simptomatică. Patologia post infecţională a trompelor uterine reprezintă cauza cea mai importantă ce duce la infertilitate la femei, în 30% - 40% din cazuri. În plus, riscul de sarcină extrauterină la femei, cu boli inflamatorii pelviene a crescut de 6-10 ori, iar cauza sarcinii extrauterine în 40% - 50% din cazuri sunt bolile pelviene anterioare. Infectarea cu anumit tip de virus papilloma la oameni poate duce la dezvoltarea unor forme de cancer genital, cancer de col uterin, în special la femei.

Infecţiile netratate transmise prin contact sexual, reprezintă cauzele infecţiilor perinatale la copii nou-născuţi, în special în acele regiuni, unde ratele de infectare rămîn ridicate.

În absenţa profilaxiei, la 30% - 50% din copiii născuţi de mame infectate cu gonoree netratată şi până la 30% din copiii născuţi de mame infectate cu chlamydia netratată,  se va dezvolta o infecţie gravă a ochilor (neonatorum ophthalmia), care, dacă nu este tratată devreme, poate duce la orbire. Se estimează că la nivel mondial din cauza aceastei boli în fiecare an îşi pierd vederea de la 1000 la 4000 nou-născuţi.

Unele infecţii, ce se transmit pe cale sexuală, deseori nu reprezintă simptome. Astfel, de exemplu, pînă la 70 % din femei şi un număr semnificativ de bărbaţi infectaţi cu gonococi sau chlamydie pot să nu manifeste nici un simptom. Atît infecţiile simpromatice, cît şi asimptomatice pot duce la dezvoltarea complicaţiilor grave, despre care s-a vorbit anterior.
ITS si HIV.

Prezenţa unui ulcer netratat sau a unei boli non-ulceroase (ITS, în urma cărora se formează sau nu ulcere) măreşte riscul atît a înbolnăvirii cît şi a transmiterii a virusului HIV de aproape de 10 ori. Prin urmare, pentru a reduce riscul de infectare cu HIV este important de a solicita tratamentul ITS. Controlul ITS este important pentru prevenirea HIV în cazul persoanelor cu risc ridicat, precum şi în rândul întregii populaţii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment