Ar fi bine sa stim care este semnificatia acestei culori si ce influenta are ea asupra ochilor. Ochiul poate vedea 7 milioane de culori. Anumite culori pot irita ochii si pot cauza dureri de cap. Alte culori sau combinatii de culori sunt linistitoare. Observam ca si folosirea corecta a culorilor poate mari productivitatea, minimaliza obosirea vizuala si pot relaxa intreg corpul.

Verde - este culoarea cea mai odihnitoare pentru ochi si poate ajuta la diminuarea durerii (uneori poate chiar alina durerea cresterii dintilor la bebelusi). Oamenii care lucreaza intr-un mediu colorat in verde au mai putine dureri stomacale, iar dupa statistica, cazurile de sinucidere au scazut cu 34% cand podul Blackfriar din Londra a fost vopsit in verde. Culorile dau anumite stari camerelor.
Culoarea verde si influenta ei asupra ochiului
Verdele duce la vitalitate si se recomanda vopsirea camerei copiilor in aceasta culoare, dand copiilor un plus in activitatea lor; in comparatie cu galbenul, care “activeaza centrul nelinistii din creier”, declara Carlton Wagner, directorul Institutului pentru Studierea Culorilor Wagner.

Cu toate ca verdele este culoarea sensibilitatii si compasiunii, reflectand cresterea, simpatia si calmul, in dependenta de nuanta poate avea anumite semnificatii: verdele stralucitor cu nuante de albastru in aura cuiva arata puteri tamaduitoare. Este o culoare a bunastarii, fortei si prieteniei. Nuantele inchise sau tulburi de verde pot reflecta nesiguranta sau zgarcenie. Verdele tulbure reflecta deseori gelozia si un caracter posesiv. Mai pot arata, de asemenea, indoiala si neincredere.

In unele culturi se credea ca anumite culori pot avea puteri energizante sau vindecatoare. De exemplu, o pictura a lui Jan Van Eyeck (1434) descrie o mireasa in perioada Renascentista, purtand o rochie verde, “aratand astfel dorinta si posibilitatea de a avea copii”. Omul Verde era zeul fertilitatii in cultura culta. Verdele era o culoare sacra pentru egipteni, reprezentand speranta si bucuria primaverii. In traditiile islamice culoarea verde este simbolul vegetatiei. A oferi cuiva ceva verde, mai ales dimineata, va purta noroc. De aici s-a nascut obiceiul de a se arunca manunchiuri de iarba in directia Lunii (cand este luna noua) pentru ca luna calendaristica sa fie verde, binecuvantata. Pentru europeni, insa, verdele este culoarea naturii care renaste, este simbol de speranta si viata noua.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment