Cu toate că în țara noastră poliomielita a fost eradicată, nu este o boală uitată. În ultimele 3 decenii, numărul cazurilor de poliomielită s-a micșorat cu 99%. Însă virusul mai provoacă noi epidemii în zonele măcinate de război. Se pot întâlni persoane paralizate, cu sechele poliomielitice. În Ucraina s-au înregistrat recent cazuri de poliomielită. Potrivit OMS, vaccinarea antipoliomielitică rămâne o prioritate.

Conform OMS, în aproape 30 de ani, poliomielita a dispărut din 125 de țări, numărul cazurilor reducându-se cu 99% datorită vaccinării. Cu toate acestea, boala rămâne endemică în Pakistan și Afghanistan, zone măcinate de război și sărăcie.
Poliomielita poate fi învinsă doar prin vaccinare
Poliomielita este o boală foarte contagioasă provocată de un virus, care afectează în principal copiii sub 5 ani. În unul din 200 de cazuri, această infecție antrenează o paralizie ireversibilă legată de propagarea virusului în sistemul nervos. Paralizia survine rapid, în câteva ore, iar 5 - 10% dintre cei paralizați mor din cauza faptului că mușchii respiratori nu mai funcționează, potrivit medicilor.

Datorită vaccinării, poliomielita a fost eradicată din majoritatea regiunilor Globului, însă virusul amenință încă zonele afectate de sărăcie și conflicte armate. Cornul Africii, Orientul Mijlociu și Tchad sunt regiuni în care există riscul exploziei unor focare de poliomielită.

În prezent, 80% din populația lumii trăiește în regiuni ferite de riscul contaminării. „Răspândirea virusului se menține doar în comunitățile cele mai defavorizate și marginalizate”, arată OMS.

Dacă în 1988, se înregistrau 350.000 de cazuri de poliomielită în 125 de ţări, în 2014, autorităţile sanitare au raportat 359 de cazuri la nivel mondial.

Astăzi, datorită acoperirii vaccinale, „peste 13 milioane de pacienți au fost salvați de la paralizie, iar 1,5 milioane de decese în rândul copiilor au putut fi evitate datorită administrării de vitamina A în același timp cu vaccinarea antipoliomielitică”, susține OMS.

Bila neagră sunt zonele geografice afectate de conflicte armate, care rămân vulnerabile la focare ale virusului, din cauza nesiguranței și lipsei accesului la servicii de sănătate. În țările date, dacă un singur copil este diagnosticat cu poliomielită, există un risc major de contaminare. Eșecul eradicării în ultimele bastioane ale bolii poate fi la originea a peste 200.000 de noi cazuri de poliomielită în următorii 10 ani. De aceea, experții fac apel la întărirea strategiilor de prevenție și necesitatea de a continua vaccinarea sistematică a populației contra poliomielitei.

Până în momentul de față nu a fost descoperit nici un tratament care să vindece poliomielita, singura armă de luptă împotriva bolii fiind vaccinarea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment