Cel mai adesea, tusea, raceala, durerile de gat si guturaiul se vindeca de la sine. Dar, uneori, apare pneumonia care ameninta viata copilului. Milioane de copii ar putea fi salvati de la moarte prin pneumonie, daca: - parintii stiu cand o tuse sau raceala devine o infectie serioasa si trebuie sa fie tratata de medic; - exista la indemana asistenta medicala calificata si medicamente ieftine.

Parintii unui copil care tuseste trebuie sa stie ca este neaparat necesar sa duca copilul, de urgenta, la cea mai apropiata unitate sanitara, daca:
- copilul are o respiratie mult mai rapida decat cea normala (peste 50 de respiratii pe minut);Tusea si raceala
- partea inferioara a toracelui copilului (zona dintre cele doua jumatati ale cutiei toracice a copilului) se deplaseaza spre inauntru in timp ce copilul respira, in loc de spre inafara, asa cum este normal;
- copilul nu poate sa bea nimic.

Daca un copil respira normal, raceala, tusea si guturaiul pot fi tratate acasa, fara medicamente. Majoritatea medicamentelor pentru tuse si pentru raceala sunt nefolositoare sau daunatoare.

Parintii nu trebuie sa-i dea copilului medicamente care au fost prescrise pentru adulti. Antibioticele se dau numai daca si atunci cand sunt prescrise de medic.

Familiile pot ajuta la prevenirea pneumoniei prin alaptarea sugarilor in primele sase luni de viata, prin vaccinarea (imunizarea) completa si buna alimentatie a tuturor copiilor.

Alimentatia naturala (la san) - laptele mamei ajuta la protejarea impotriva infectiilor. In medie, copiii care sunt hraniti cu biberonul au de doua ori mai multe pneumonii, decat cei care sunt alaptati. Este deosebit de important ca in primele sase luni de viata copilul sa fie exclusiv alaptat.

Alimentatia - la orice ce varsta, copilul care este bine hranit risca mult mai putin sa se imbolnavesca grav sau sa moara din cauza pneumoniei.

Vitamina A - din fructele de culoare portocalie sau galbena, din legumele de culoare verde inchis, ajuta la protejarea impotriva pneumoniei.

Vaccinarea (imunizarea) - vaccinarea trebuie facuta complet, inainte de implinirea varstei de un an. Copilul va fi astfel protejat impotriva unora dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor respiratorii serioase, inclusiv impotriva tusei convulsive, a tuberculozei si a pojarului.

Aglomeratia - supraaglomerarea favorizeaza transmiterea tusei si a racelilor. In timpul noptii, copiii care sunt alaptati pot dormi cu mama lor. Dar copiii mai mari trebuie incurajati sa doarma singuri.

Un copil care tuseste sau este racit trebuie ajutat sa manance si sa bea multe lichide.

Cateva lucruri importante care nu trebuie uitate atunci cand copilul este tratat acasa:
- continuati hranirea copilului

Copilul alaptat care tuseste sau are o raceala poate fi hranit mai greu. Dar hranirea copilului ajuta atat in lupta impotriva infectiei, cat si la protejarea dezvoltarii copilului. Este deci important sa se insiste cat mai des cu alaptarea copilului. Curatarea nasului infundat al copilului il va ajuta pe acesta sa suga. Daca el nu poate sa suga singur, cel mai indicat este sa se stoarca laptele din san si sa i se dea copilului laptele dintr-o cana foarte curata.

Copiii care nu sunt alaptati trebuie convinsi sa manance cate putin, dar cat mai des. Perioadele de "infometare" cauzate de boala, pofta de mancare scazuta sunt un motiv principal al cresterii insuficiente. Dupa ce boala a trecut, copilul trebuie sa primeasca o masa in plus in fiecare zi timp de o saptamana. Refacerea dupa boala este completa atunci cand copilul ajunge sa aiba cel putin greutatea pe care a avut-o la inceputul bolii.

- dati copilului suficiente lichide

Toti copiii care tusesc sau sunt raciti trebuie sa bea multe lichide.

Un copil care tuseste sau care este racit trebuie sa-i fie cald si bine, dar nu trebuie sa fie tinut la o temperatura prea ridicata; Copilul trebuie sa respire aer curat si nu fum.

Tineti copilul la o temperatura potivita
Nou-nascutii si copiii foarte mici isi pierd usor caldura corporala, deci este important sa fie tinuti acoperiti, pentru ca sa le fie cald, dar nu prea cald si ei nu trebuie sa fie infasati prea strans.

Cand copilul face febra, nu este intotdeauna semnul unei boli grave. Dar atunci cand face febra, copilului i se poate da paracetamol (sau alte medicamente care scad febra).

- ajutati copilul sa respire

Nasul copilului trebuie desfundat des, mai ales inainte de alaptare sau inainte de culcare. O atmosfera usor umeda poate sa-l ajute sa respire. Poate fi folositor copilului sa inhaleze vapori de apa dintr-un vas cu apa fierbinte (dar care nu fierbe).

Aerul din camera copilului trebuie mentinut proaspat prin deschiderea unei usi sau a unei ferestre, de doua - trei ori pe zi. Dar copilul care tuseste sau este racit trebuie ferit de curent.

- aer curat

Copiii care traiesc si dorm in locuri cu fum, fie de la sobele de gatit sau de la fumat, pot sa se imbolnaveasca mai des de pneumonie. Fumul de tigara din aerul pe care copilul il respira poate sa dauneze sanatatii copilului pe termen lung. Riscul de imbolnavire creste si atunci cand adultii scuipa sau stranuta in apropierea copiilor. Adultii care tusesc sau sunt raciti trebuie sa nu stea in preajma copiilor mici.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment