Prin initiativa Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), al doilea an in tarile din regiune este derulata campania „Saptamana Europeana a Imunizarilor”, ce are drept scop informarea populatiei despre beneficiul si inofensivitatea vaccinarilor.

In anul curent campania se va desfasura in perioada 24 aprilie – 1 mai, sub sloganul „Sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam” si urmareste sa atraga atentia asupra importantei imunizarii copiilor, in vederea prevenirii imbolnavirilor.
Imunizarea - este mai simplu sa prevenim, decat sa tratam
Obiectivele stabilite in cadrul campaniei sunt constientizarea factorilor de decizie privind importanta vaccinarilor, in vederea mobilizarii resurselor locale si dezvoltarii unei strategii pe termen lung in domeniul dat pentru grupurile defavorizate; cresterea constientizarii populatiei, majorarea numarului de copii vaccinati, in special a celor sub 3 ani; imbunatatirea calitatii serviciilor de vaccinare oferite de catre medicii de familie, imbunatatirea comunicarii intre medici si pacienti; angajarea cadrelor medicale, a persoanelor cu putere de decizie de la nivel central si local si a mass-media in dezbateri publice asupra dreptului fiecarui copil la vaccinare.

Necesitatea acestei actiuni e dictata de faptul ca, desi accesul la serviciile de imunizare in Regiunea Europeana este inalt comparativ cu alte regiuni ale lumii, totusi cuprinderea cu vaccinuri in unele tari, sau in grupe de populatie, ramine a fi insuficienta pentru prevenirea epidemiilor si eradicarea unor boli contagioase.

Cauzele principale ale cuprinderii insuficiente cu vaccinuri sunt insuficienta, in unele state, a resurselor financiare pentru a asigura vaccinarea deplina a grupelor de risc; lipsa informatiei in unele grupe de populatie privind necesitatea si beneficiul imunizarilor; neglijenta pentru sanatatea sa si a copiilor sai a unor persoane din categorii social vulnerabile (saraci, migrati, bolnavi cu afectiuni psihice, alcoolici, consumatori de droguri, persoane fara loc de trai etc); refuzul populatiei de la vaccinare din motive religioase sau din cauza serviciilor de vaccinare de calitate joasa.

Prevenirea bolilor transmisibile prin intermediul vaccinarilor reprezinta cea mai eficienta investitie in sanatatea publica. Imunizarea duce la diminuarea prejudiciilor de ordin medical, social si economic, cauzate de bolile prevenibile prin vaccinari. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea salveaza viata a peste 3 milioane de persoane in lume in fiecare an. Gratie imunizarii au putut fi invinse definitiv un sir de maladii grave, precum ciuma, variola, difteria, poliomielita, rujeola.

In acest context, un fenomen ingrijorator este numarul mare de refuzuri a parintilor de a vaccina copiii la virsta de risc a imbolnavirii, ceea ce expune copiii unui risc sporit de infectare, precum si de transmitere a infectiilor.

Analiza comparativa a numarului reactiilor adverse postvaccinale arata ca numarul acestora este mic, iar comparativ cu riscurile declansarii unor epidemii este minimal. Toate cazurile de reactii adverse s-au finalizat cu insanatosire dupa administrarea tratamentului adecvat pe parcursul a 2 zile.

Conform rapoartelor statistice privind vaccinarile efectuate in anul 2009 in Republica Moldova, catre virsta de 12 luni au fost imunizati cu vaccinurile de baza, in mediu, 98% din copii, iar catre virsta de 15 luni - 97,4% copii au fost vaccinati contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Cuprinderea cu revaccinari contra difteriei si tetanosului a adultilor a fost realizata in proportie 89,3% cauza fiind lipsa in tara a unui numar semnificativ de persoane.

Gratie masurilor antiepidemice si de profilaxie intreprinse in anul 2009, a fost posibila mentinerea situatiei epidemice favorabile. Nu au fost inregistrate cazuri de poliomielita, tetanos si tetanos neonatal, rubeola congenitala, difterie, rujeola. Pe parcursul anului trecut au fost inregistrate cite un caz de hepatita virala B, rubeola si hepatita virala D. A fost mentinuta la nivel jos morbiditatea prin tusea convulsiva.

In anul curent este in derulare Programul National de Imunizari pentru anii 2006-2010, aprobat prin Hotarire de Guvern, ce prevede finantarea durabila a Programului, accesul universal a populatiei la serviciile de imunizare, calitatea si inofensivitatea imunizarilor prin procurarea si utilizarea doar a vaccinurilor inregistrate in tara, de la producatori precalificati de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru livrari internationale, produsele carora prezinta un nivel superior de imunogenitate si un grad inferior de reactogenitate; asigurarea securitatii a procedurii de vaccinare.

In cadrul campaniei vor fi organizate diverse actiuni de informare la subiectul vaccinarii, seminare cu medicii de familie si intalniri cu parintii, vor fi distribuite materiale informative. (Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment