Spălatul pe mâini este gestul igienic de bază pentru a evita transmiterea bolilor. Mâinile nu trebuie spălate oricum. Spre exemplu, veți avea mai mulţi germeni patogeni dacă vă veți usca cu aer cald.

Pentru a evita micile boli care apar zilnic în jur, este necesară o igienă corectă. Fie că e vorba de afecţiuni virale sau bacteriene, ele au ca punct comun transmiterea de la individ la individ prin intermediul mâinilor.

Cu ele trageți apa la toaletă, le duceți la gură, pe faţă, vă frecați la ochi, mâinile sunt în contact cu sute de obiecte în fiecare zi. Se estimează că o persoană atinge cam 30 de obiecte pe minut.
Evitati infectiile, spalandu-va pe maini
Adesea, aceste gesturi sunt realizate într-o ordine aleatoare, favorizând astfel transportul de germeni. Pentru a limita invazia lor, se impun anumite recomandări:

Spălarea mâinilor
Cu apă şi săpun. Vi se pare un lucru banal? Ei bine, aflați că multe persoane se spală pe mâini doar cu apă. Ca spălatul să fie eficace, se recomandă o durată de 30 de secunde, frecând şi degetele, dar şi spațiul de sub unghii;

Uscarea mâinilor
Ce alegeți: sistem cu aer cald sau prosop? Aflați că veți avea cu 80% mai mulţi germeni pe mâini dacă vă veți usca la aer cald. În ceea ce priveşte prosopul, dacă este murdar sau umed, el va anula complet efectul de curăţenie al mâinilor. Așadar, alegeți prosopul, cu condiţia să fie curat şi uscat. O opțiune bună sunt șervețelele uscate de o singură folosință;

Spălarea înaintea mesei
Înainte de a pregăti masa, de a vă ocupa de bebe, când vă întoarceți din parc, spălați-vă pe mâini;

Spălarea după transport
Spălați-vă pe mâini după ce ați umblat cu transportul comun sau ați mers la toaletă. Aceste lucruri pot părea evidente, dar nu toată lumea le face. Se estimează că doar circa 53% dintre femei şi 39% dintre bărbaţi se spală pe mâini după ce au utilizat transportul în comun;

Știați că 70% dintre bolnavi se deplasează cu transportul comun? Atenţie şi la locurile publice: toaletele, cabinele telefonice, cărucioarele supermarketurilor, butoanele la lift etc.

Microbii sunt peste tot şi se găsesc chiar în buzunar: telefonul mobil (care conţine nici mai mult, nici mai puţin de 20 000 de microbi pe centimetru pătrat), telefonul fix, tastatura calculatorului, mouse-ul etc.

Există atâtea bunuri nu neapărat individuale şi care nu sunt în general curăţate de posesori! Un mic exemplu: biroul unei persoane conţine în medie 3200 de bacterii pe centimetru pătrat, faţă de doar 8 bacterii pe centimetru pătrat în cazul scaunului de toaletă.

Sfat util
Purtați mereu şerveţele umede dezinfectante şi gel antibacterian fără săpun.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment