Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, se recomanda evitarea strandurilor, a consumului de inghetata depozitata in conditii necorespunzatoare si a fast-food-urilor. Toxiinfectia alimentara este o afectiune frecvent intalnita, mai ales in perioada verii, a carei gravitate difera de microbul care a declansat-o.

Semnele ce ne avertizeaza cu privire la aparitia unei astfel de afectiuni sunt senzatia de greata, ametelile, crampele abdominale si diareea, care apare de obicei in decursul a 48 de ore de la consumul alimentelor sau a apei contaminate, ne explica medicii.
Toxiinfectiile alimentare, notiune, semne clinice si profilaxie
Alte simptome care atrag atentia sunt febra, transpiratiile reci, deshidratarea si scaunele cu sange, principalul semn de dizenterie.

Apa strandurilor este o alta sursa de toxiinfectii alimentare in perioada verii, deoarece in timpul inotului oamenii pot inghiti involuntar apa din bazin. De aceea trebuie ales cu grija locul in care se doreste practicarea inotului.

Microbul responsabil de declansarea afectiunii este descoperit in urma unui examen bacteriologic. Cel mai intalnit microb care provoaca toxiinfectii alimentare este salmonela. Apare mai ales atunci cand sunt consumate alimente stricate, in principal cele pe baza de ou, precum inghetata, dar si alimente nepreparate precum ouale, carnea de pui si fructele de mare. Alte cauze ale aparitiei bolii sunt alimentele de tip fast-food.

Prevenirea
  • Produsele inghetate trebuie cumparate ultimele pentru a fi depozitate in frigider cat mai repede;
  • Produsele aflate in ambalaje rupte sau fisurate nu trebuie cumparate;
  • Carnea cruda sau cea de pasare trebuie depozitata separat de restul alimentelor, in zona cea mai rece a frigiderului;
  • Carnea proaspata de pasare sau de peste trebuie gatita in decursul a doua zile;
  • Alimentele nu trebuie lasate la temperatura camerei mai mult de o ora;
  • Mancarea gatita trebuie consumata in decursul a patru zile;
Yandex