Botulism, care este o neurointoxicaţie alimentară cauzată de toxinele microorganismului Clostridium botulinum, foarte răspîndit în natură. În condiţii anaerobe (fără aer) acest microorganism produce toxine, ingerarea cărora împreună cu alimentele provoacă intoxicaţii alimentare grave, uneori letale.

Este foarte important de reţinut, că din sol direct sau din intestinul animalelor şi al păsărilor, peştelui, microorganismul ajunge pe legume, fructe, ciuperci, pe carne, peşte. În cazul conservării acestor produse prin ermetizare, fără adaos de acizi şi păstrării pe o perioadă îndelungată a conservelor, microorganismele produc toxine.
Botulismul, o neurointoxicatie alimentara cauzata de toxinele Clostridium botulinum
Este necesar a menţiona, că microorganismul este foarte rezistent la temperaturi înalte şi fierberea obişnuită a conservelor în gospodărie nu asigură distrugerea microorganismelor. Producerea toxinelor este urmată de bombarea capacului conservelor, vizibilă de către cel care deschide borcanul. Această bombare a capacului nu este însă obligatorie.

Intoxicaţia poate apărea într-un interval de timp de la cîteva ore pînă la cîteva zile din momentul consumului produsului cu toxine. Simtoamele intoxicaţiei pot fi următoarele: pierderea vocii, tulburări de deglutiţie, de masticaţie, constipaţie, tulburări ale vederii, diplopie, inhibarea secreţiei salivare, digestive, sudorale, pe fundalul unei temperaturi normale sau subnormale a corpului.

Botulismul poate fi evitat. Pentru aceasta este necesar a se ţine cont de următoarele:
  • conservele bombate nici într-un caz nu vor fi folosite în alimentaţie;
  • produsele conservate prin ermetizare fără adaos de acizi (citric, acetic) vor fi prelucrate termic înainte de întrebuinţare. Toxinele sînt termolabile şi se distrug la 100ºC în cîteva minute, la 80ºC în 15 minute;
  • ciupercile, legumele care nu pot fi spălate bine de sol nu vor fi conservate prin ermetizare. Se va da prioritate sărării, murării;

La apariţia primelor simptoame ale intoxicaţiei adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment