Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului - pot salva viaţa bolnavului. Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greată, vomă, diareea, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. Dupa 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfîrşit letal.
Ciupercile, neglijenta ne pune in pericol
De asemenea, ATENŢIONĂM populaţia asupra răspîndirii intoxicaţiilor cu ciuperci la copii, datorită particularităţilor de vîrstă, alimentaţie, igienă personală - ei prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci în special a formelor grave şi deces, este important de respectat următoarele reguli:
-  Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate, de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute;
- Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi
să le degustaţi, mai ales în formă crudă;
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti,
scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti;
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
-  La primele simptoame de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul otrăvirilor cu ciuperci. (Serviciul de presă CNSP)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment