Odată cu venirea toamnei, apar diferențele de temperatură și umezeală, ce au un rol important asupra sănătății noastre. Este un moment când pot apărea infecțiile respiratorii, iar bolnavii cu maladii cronice resimt mai acut simptomele unor afecțiuni, cum ar fi reumatismul, ulcerul sau insuficiența cardiacă.
Spre exemplu, gripa, una din bolile cel mai frecvent întâlnite în sezonul rece, afectează îndeosebi persoanele sensibile și pe cele care au sistemul imunitar slăbit. Cu toate că pare a fi o infecție virală banală, gripa poate produce un șir de complicații. În aceste situații, este bine să apelăm la metodele de profilaxie: vaccinuri antigripale, vitamine pentru stimularea sistemului imun sau medicamentele antivirale.
Virusurile gripei se pot modifica în fiecare an, în așa mod, încât în fiecare toamnă apar noi tipuri de vaccinuri. În ceea ce privește vaccinul homeopatic, acesta se administrează oral și se găsește sub formă de granule, care se țin sub limbă.
O altă măsură de profilaxie, destul de eficientă, este administrarea vitaminei C, care reușește să combată primele semne de răceală și gripă. Uneori, pacienților li se recomandă medicație antivirală cu scop profilactic, care fie că previne infectarea, fie că reduce durata simptomelor, cu 1-2 zile.
Eforturile de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulația sangvină și suprasolicită aparatul cardiovascular. În cazul cardiacilor, doi factori importanți cum ar fi frigul și umezeala, pot duce la spasm coronarian și determina apariția crizelor de angină.