Suntem expuși la îmbolnăvirea de botulism pe tot parcursul anului. Boala poate apărea fie prin consumul unor conserve preparate la domiciliu sau cumpărate (vegetale, carne sau peste, îndeosebi dacă proveniența lor nu este sigură), care nu au fost bine sterilizate și au fost contaminate cu Clostridium botulinum.

Această bacterie produce o toxină extrem de puternică. De obicei, bacteria nu produce schimbări organoleptice ale alimentelor, așa că singurul indiciu care indică că ceva nu este în regulă este capacul bombat al conservei.
Botulismul si conservele preparate la domiciliu
De cele mai multe ori, simptomele se instalează după 36 de ore și încep cu manifestări digestive (grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree), urmate de simptome neuro-musculare: slăbiciune musculară, letargie, uscăciunea gurii, dificultăți la înghițire și vorbire, cefalee, vedere dublă sau încețoșată, imposibilitatea de a ține ochii deschiși.

În timp se produc paralizii ale mușchilor membrelor, gâtului și mușchilor respiratori. În final, bolnavul intră în comă. Sursa bacteriei este în sol și poate contamina vegetale, fructe, carnea crudă, care devin periculoase dacă sunt insuficient spălate.

Bacteria se poate găsi sub formă de spori, care sunt extrem de rezistenți și nu pot fi distruși nici la 100 grade Celsius. Din această cauză, conservele trebuie prelucrate la 120 grade Celsius, cel puțin o jumătate de oră.

În unele cazuri, boala se poate transmite prin carne afumată, cârnați, șuncă preparate în casă, ținute în condiții improprii. Aruncați conservele cu capacul bombat și pe cele mucegăite sau cu modificări, care pot fi un bun mediu de cultură pentru botulism. În nici un caz nu tratați bolnavul acasă. Cereți ajutorul medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment