Este bine cunoscut faptul ca, de regula, sunt hipertonice persoanele de varsta a treia. Studiile recente ale cardiologilor occidentali releva ca riscul, pe care il comporta aceasta maladie, este mai mare decat se credea anterior.

Astfel, sapte din zece europeni si noua din zece americani de varsta medie si inaintata sufera de hipertensiune sau sunt predispusi sa contracteze maladia in cauza.

Aceste rezultate sunt un avertisment nu numai pentru occidentalii in etate, ci si pentru orice persoana din orice zona a lumii care a depasit varsta de 50 de ani si nu stie ca are asemenea probleme de sanatate sau stie, dar nu ia masuri pentru a controla nivelul tensiunii arteriale. Persoanele care nu constientizeaza pericolul hipertensiunii pot suporta diverse consecinte: ictus, infarct, afectiuni renale etc.
Varsta si hipertensiunea
Tensiunea arteriala la persoanele adulte este considerata inalta (hipertensiune) daca cea sistolica este mai mare de gradatia 140 (cifra de sus) si cea diastolica - de 90 (cifra de jos) mm Hg. La limita normei sunt valorile presiunii sistolice de 130-139 si ale celei diastolice - 85-89 mm Hg. De notat ca chiar si persoanele cu tensiunea arteriala in limitele celei normale risca sa suporte o insuficienta cardiaca, un infarct sau un ictus.

Cheia succesului in prevenirea si normalizarea tensiunii arteriale este schimbarea stilului de viata. Evident, este vorba de abordarea unui mod sanatos de viata. Pentru cei cu probleme de tensiune aceasta inseamna un regim alimentar cu un continut minim de grasimi, renuntarea la grasimile saturate (slanina, untura, unt, carne grasa de porc, seu etc.) si substituirea lor cu cele nesaturate (uleiuri vegetale rafinate); consumarea unor cantitati mari de legume si fructe proaspete si preparate fara a fi prajite cu grasimi, limitarea produselor ce ingrasa (painea alba, copturile, pastele fainoase, cartofii, orezul etc.). Uitati de cafea si ceai tare si nu faceti abuz de sare si bucate sarate (de ex., muraturi).

Micsorarea masei corporale este al doilea pas spre diminuarea tensiunii arteriale si a riscului hipertoniei, in general. "Consuma dejunul singur, pranzul imparte-l cu un prieten, iar cina da-o dusmanului" - iata o vorba chinezeasca ce ar trebui sa fie motto-ul persoanelor care vor sa slabeasca si, astfel, sa-si mentina tensiunea arteriala la un nivel optim.

De asemenea, efortul fizic trebuie sa fie un element indispensabil al vietii dvs. Cei cu probleme de tensiune nu trebuie sa lucreze fizic din greu sau sa practice orice sport ar dori. Decizia poate fi luata dupa consultarea cardiologului, dar cele mai indicate sunt plimbarile, jogging-ul in ritm lent la distante moderate si inotul.

Nu este usor sa duci un mod de viata sanatos, dar merita tot efortul. Succes!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment