Rujeola este o maladie infecțioasă extrem de contagioasă și afectează îndeosebi copiii cu vârste între 1 și 3 ani, care nu sunt vaccinați și nu mai sunt protejați de anticorpi proveniți de la mamă. Virusul rujeolei se transmite prin particule de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Pacientul contaminat cu virusul rujeolei este contagios din perioada de incubație până la dispariția completă a erupției, de aceea se recomandă izolarea acestuia pe toată durata bolii.

Perioada de incubație, manifestări
Perioada de incubație este de 10 zile înainte de apariția primelor simptome. Rujeola (pojar) se manifestă prin febră ridicată (39 - 40 de grade Celsius), afte, erupție pe față ce se întinde treptat pe tot corpul, tuse seacă, secreții nazale și oculare. Erupția durează în jur de o săptămână. Copilul trebuie consultat de specialist pentru a prescrie tratament.
Rujeola, o maladie infectioasa extrem de contagioasa
Nu este un tratament care să țintească virusul rujeolei. Se indică medicamente simptomatice - antitermice în cazul febrei, antitusive în cazul tusei, vitamina C. Pacientul trebuie să stea în pat și să bea multe lichide.

Rujeola reprezintă o maladie care micșorează mult imunitatea. Din această cauză, pot apărea multe complicații - otite, faringită, conjunctivită, pneumonii, encefalită, insuficiență hepatică sau chiar deces.

Imunizare
Rujeola este o boală imunizantă (cei care se îmbolnăvesc de rujeolă nu mai fac boala a doua oară). Adulții nevaccinați care nu au făcut rujeolă în copilărie sunt expuși riscului de a face această maladie. În cazul lor, situația este mai gravă, deoarece pot suferi complicații hepatice și neurologice severe. Femeile însărcinate care contactează virusul rujeolei prezintă riscul nașterii premature.

Vaccinarea
Cea mai utilă metodă de a preveni rujeola este vaccinul. Vaccinul este numit ROR (este împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), care se administrează la vârsta de 1 an și 3 luni și se repetă la 7 ani. Se recomandă amânarea vaccinării în condițiile în care copilul este bolnav, dacă este alergic și i se administrează un tratament antialergic cu gamaglobuline. Vaccinul ROR nu se administrează nici copiilor cu boli imunitare sau celor care fac chimioterapie și radioterapie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment