În marea majoritate a cazurilor, colica renală este produsă de un calcul urinar care a pătruns pe unul din uretere. Muşchii ureterului care se contractă pentru a împinge calculul, în vederea eliminării sale, dă naştere la dureri. De obicei, durerea survine brusc, la câteva ore după un efort fizic, după o călătorie cu maşina sau căruţa, care provoacă mobilizarea calculului, sau poate să apară fără nici o cauză precisă.

Durerea este puternică, uneori insuportabilă, fapt ce îl face pe bolnav să se agite, să se vaite. De regulă, durerea este mai intensă pe partea cu calculul, dar poate să iradieze spre regiunile învecinate (în spate, spre abdomen, precum şi în jos, spre organele genitale şi coapsă) şi nu se calmează după repaus la pat, ca la lumbago.
Colica renala
Unii bolnavi sunt palizi, au greţuri şi vărsături, transpiră, dar nu fac febră şi au senzaţia de a urina des. Urina poate fi închisă la culoare din cauza sângelui pe care îl conţine, ca urmare a sângerării căilor urinare după contactul cu calculul.

Cu toate că simptomele par dramatice, ele se potolesc sau dispar după câteva ore, mai rar după 1-2 zile, pe măsură ce calculul este împins în jos şi eliminat în vezica urinară.

Primul ajutor. Se referă la combaterea durerii şi la favorizarea eliminării calculului. În acest scop, suferindul va fi liniştit din punct de vedere psihic şi va face o baie caldă generală, apoi va fi culcat, iar pe locul dureros (la nivelul şalelor) i se vor aplica comprese sau cataplasme fierbinţi (umede sau uscate), care combat spasmul nervos al ureterului.

Se va combate durerea cu analgezice şi antispastice, de preferinţă sub formă de supozitoare. Dacă durerile nu încetează, se repetă doza de medicamente după 3 ore. La nevoie i se dă şi un somnifer. În scopul spălării căilor urinare şi forţării eliminării calculului sau nisipului i se vor da bolnavului multe lichide, până la 2 litri în 24 ore, sub formă de ceaiuri de cozi de cireşe, coada calului, mătase de porumb, frunze de mesteacăn, ceai diuretic sau chiar 2-3 sticle de bere.

Dacă s-a eliminat calculul, acesta se va analiza pentru a se preciza natura sa chimică şi, în consecinţă, ce tratament trebuie urmat. Este posibil ca o criză de colică renală să se repete după câteva luni sau ani. De aceea, bolnavul va trebui să prevină formarea de noi calculi prin urmarea unui regim alimentar recomandat de medic, printr-o hidratare suficientă, mai ales în sezonul cald, precum şi prin combaterea sedentarismului, surmenajului, stărilor nevrotice. Cura de apă minerală se va urma numai la indicaţia medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment