Hidatidoza sau echinococcoza este o zoonoză (o boală a animalelor ce poate afecta și omul) care are ca agent etiologic parazitul Echinococcus granulosus (când afecțiunea se manifestă sub forma unui chist - chistul hidatic) sau Echinococcus multilocularis (în tipul alveolar de boală, cu multe chisturi mici ce creează aspectul de ”miez de pâine”).
Câinii pot fi purtători ai unui parazit care se transmite și la oameni. Chiar dacă aveți un câine pe care îl îngrijiți așa cum se cuvine, totuși acesta poate lua contact cu unul vagabond sau cu alte fecale canine care pot fi infectate, în felul acesta dobândind și câinele dumneavoastră infecția.
De asemenea, acest parazit mai este întâlnit într-o formă mai agresivă la animalele de pădure, dintre care unele reprezintă ținta vânătorilor și delicatesa unor mese copioase.
Forma chistică se manifestă de obicei după infecția de la câinii de companie și este mai ușoară decât forma vacuolară, care de obicei este contactată prin vânat sau fructe de pădure nespălate (agentul etiologic se află în rândul animalelor de pădure : vulpe, lup etc). Forma vacuolară este mai severă decât cea chistică.
Parazitul adult - Taenia echinococcus - se află în intestinul câinelui sau al animalului de pădure. Acest parazit, sub forma unui viermișor, este capabil să producă 600-800 de ouă pe care le elimină prin fecale.
Aceste ouă, în mod accidental (alimente nespălate, mâini nespălate etc.) pot intra în contact cu omul, care este gazda secundară din ciclul dezvoltării acestui parazit. Aceste ouă, ajunse în stomacul omului, sunt parțial digerate, eliberându-se embrionii.
Aceștia au capacitatea de a penetra peretele intestinal (sunt foarte mici) și de a ajunge în torentul circulator. Cum prima stație a sângelui de la nivel digestiv este reprezentată de ficat, unde ajung toți nutrienții, aceasta înseamnă că primul risc de dezvoltare a bolii se află la nivel hepatic (unde se localizează cel mai frecvent boala).
Dacă totuși reușesc să treacă de filtrul capilar hepatic, ajung la nivel pulmonar, aici fiind a doua stație unde se poate manifesta boala. Dacă excepțional embrionii trec și de acest filtru, se poate dezvolta boala oriunde în organism (cerebral, renal etc.).
Cel mai frecvent însă, boala se manifestă la nivel hepatic unde embrionii se opresc mecanic la nivelul capilarelor al căror diametru este mai mic decât dimensiunile lor, rămânând blocați. La acest nivel se vor dezvolta lent, ducând la apariția chistului hidatic sau a micro-chisturilor din formă vacuolară.
Hidatidoza evoluează lent, putând rămâne asimptomatică 10-20 de ani. Expresia clinică a bolii apare fie datorită compresiei chistului pe organele din jur (căci aceste chisturi pot ajunge la dimensiuni destul de mari), fie datorită fisurării acestuia. Exista însă și cazuri cu localizare superficială a chisturilor ce permite palparea acestora.
Simptomele frecvente
- simptome generale datorită existenței în organism a unei infecții parazitare : prurit (mâncărimi) al pielii, urticarie, febră;
- simptome ce corespund localizării bolii, ale organului afectat și / sau ale organelor vecine;
- în localizarea hepatică apar: dureri abdominale în dreapta, sub coaste, greață, vărsături, colici biliare, mai rar icter;
- în localizarea pulmonară apar: vomica (o tuse cu o expectorație masivă, apoasă, cu un lichid clar și limpede ca apa de izvor), iritație frenică cu sughiț, tuse, expectorație cu sânge uneori, dureri toracice sau dureri ce iradiază în umăr;
Printre factorii de risc se găsesc:
- contactul cu animalele care sunt gazde: câini, porci, vite, oi;
- profesii cu factor de risc: fermieri, măcelari, pastori, crescători de animale, cei cu animale de companie;
Profilaxia
Este indicată în special în zonele endemice, dar util este să fie practicată de toată lumea. Aceasta constă în regulile uzuale de igienă (spălarea mâinilor, a fructelor și alimentelor înainte de consum, prepararea termică suficientă a cărnii de vânat) precum și deparazitarea și vaccinarea câinilor de companie.