Se produce în urma unui traumatism cranian, ca urmare a unei căderi sau a unei lovituri la cap, fapt ce duce la o zdruncinare puternică a creierului, fără ca să-i producă acestuia leziuni grave. Drept urmare, persoana respectivă prezintă durere la cap, tulburări nervoase, ameţeli, confuzie, agitaţie, pierderea memoriei şi apoi pierderea cunoştinţei.
În cazuri mai uşoare, bolnavul poate merge pe picioare, acţionează sau vorbeşte automat, fără legătură logică, dar nu-şi aminteşte nimic după ce îşi revine la normal. In cazuri mai grave, comoţia poate duce la oprirea respiraţiei şi a inimii.
Dacă nu s-au produs leziuni grave ale creierului (rupturi, hemoragii) sau fracturi ale oaselor capului, simptomele pot dispărea după câteva ore sau zile, iar victima devine conştientă. Uneori simptomele pot reapare mai târziu, la câteva ore sau zile de la traumatism. De aceea este necesar ca după orice lovitură la cap, să se consulte un medic neurolog.
Primul ajutor. Accidentatul va fi culcat cu capul mai ridicat şi nu va fi mişcat, zguduit sau transportat cu diferite vehicule, până nu este văzut de un medic. Dacă este conştient va putea fi transportat cu targa până la primul dispensar medical.
Chiar dacă îşi revine din comoţie, victima va trebui să stea în repaus la pat câteva zile, până la o săptămână. În caz de dureri puternice i se va da un calmant, eventual un somnifer şi i se vor pune comprese reci pe frunte.