În limbaj medical la "coş" i se spune foliculită, pentru că este o inflamaţie a folicului (locaşului) unui fir de păr. Această inflamaţie a pielii se datorează infecţiei cu microbi (în special cu stafilococi) sau cu ciuperci.

Afecţiunea se întâlneşte în orice regiune a corpului care este acoperită cu păr, dar mai frecvent la pielea feţei, a cefei şi spatelui.
Foliculita (cosurile)
Leziunea este favorizată de pielea grasă, de iritaţia mecanică (frecarea pielii), de iritaţia chimică (diferite substanţe iritante, carburanţi, uleiuri minerale, praf etc). La început, în jurul părului infectat se observă o roşeaţă care produce mâncărime. După 1-2 zile, roşeaţa se transformă într-o umflătură albă, plină cu puroi, care provoacă o uşoară durere la atingere.

Primul ajutor. În faza iniţială de roşeaţă şi mâncărime se va evita scărpinatul şi se va pune un tampon cu spirt sau cu apă de colonie, fixat cu un leucoplast. Se poate tampona şi cu tinctură de iod. Dezinfecţia locală se poate face de mai multe ori pe zi.

În majoritatea cazurilor, coşul dă înapoi, vindecându-se. Când coşul a devenit copt (purulent) se poate deschide cu un ac sterilizat prin flacără, după care se aplică un tampon cu spirt sau se dezinfectează cu spirt, tinctură de iod etc.

Nu se va stoarce (mai ales dacă coşul este la cap) deoarece există riscul ca infecţia să se răspândească şi la alţi peri, sau foliculita să se transforme în furuncul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment