În ultimele decenii se observă o creştere a indicilor morbidităţii şi mortalităţii prin cancer în mai multe ţări, inclusiv şi în ţara noastră, deşi oncologia dispune azi de metode moderne şi eficiente de diagnostic şi tratament.

Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: dezastrul ecologic ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, alimentaţia incorectă, fumatul, stresul psiho-social, îmbătrînirea continuă a societăţii.

Astfel, problema cancerului a depăşit demult cadrul pur profesional al medicinii şi a devenit o problemă a întregii societăţi la nivel statal şi chiar global.
Principiile educatiei pentru sanatate in profilaxia cancerului
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedînd numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fiecare an pe glob decedează de cancer circa 10 mln oameni.

Mortalitatea prin cancer în Republica Moldova e marcată printr-o sporire consecutivă şi alarmantă, de la 139,8 la 100.000 locuitori în a. 2004 pînă la 151,7 la 100.000 locuitori în a.2006. Ritmul înalt de creştere a mortalităţii prin cancer, remarcat în R.M. este cauzat de diagnosticul tardiv al tumorilor. Această situaţie este determinată şi de numeroşi factori de risc chimici, fizici, biologici, stresul, fonul radioactiv, fumatul, alimentaţia incorectă, etc.

Este extrem de actuală problema depistării precoce a cancerului, cînd tratamentul acordat ar putea asigura o eficacitate înaltă şi o reabilitare medico-socială a pacienţilor.
Yandex