Diareea acută se caracterizează prin apariţia relativ bruscă de scaune frecvente (peste 3-4 pe zi) de aspect moale, apoase, însoţite de balonări, dureri abdominale (colici) şi de eliminări de gaze.

Este un simptom care se întâlneşte mai frecvent în sezonul cald şi în majoritatea cazurilor este cauzat de o infecţie a intestinelor cu diferiţi microbi: bacilul dizenteriei, bacilul febrei tifoide sau al febrelor paratifoide, bacilul coli, bacilul proteus etc. Unii din aceşti microbi se găsesc normal în tubul digestiv al omului, dar ei devin agresivi în urma unor greşeli de alimentaţie.
Diareea acuta
Alţi microbi pot fi introduşi în organism o dată cu apa şi alimentele contaminate ori prin intermediul mâinilor murdare. Copiii mici şi sugarii sunt mai sensibili la infecţiile intestinale. În cazurile de diaree produsă de microbi, de virusuri şi de unii paraziţi, bolnavul prezintă frisoane şi febră. Adeseori bolnavul are greţuri, vărsături, indispoziţie, stare de oboseală, de epuizare.

Diareea poate fi produsă şi de cauze neinfecţioase: mese copioase, alimente alterate, ciuperci otrăvitoare, emoţii puternice, călătorii (diareea turiştilor) etc. Din cauza inflamaţiei intestinului subţire (enterită) şi (sau) a intestinului gros (colită) se produce o accelerare a mişcărilor, a contracţiilor intestinelor iar alimentele sunt evacuate rapid, mai înainte de a apuca să se mistuie şi să se absoarbă în corp.

Astfel, organismul este lipsit de substanţe nutritive, de săruri minerale şi de vitamine. De asemenea, diareea şi vărsăturile duc la pierderi mari de apă şi de săruri minerale, fapt ce provoacă deshidratarea şi slăbirea organismului.

Primele îngrijiri. Bolnavul va sta în repaus la pat. Pentru calmarea contracţiilor intestinale se pun comprese calde pe abdomen (sticle cu apă caldă, o cărămidă caldă). Nu se va consuma nici un aliment timp de 24 ore, însă se va face rehidratarea cu multe lichide, sub formă de ceaiuri neîndulcite (infuzii de mentă, melisă, muşeţel, salvie, ceai antidiareic, ceai chinezesc, ape minerale).

Se vor da supe strecurate de morcovi şi pătrunjel, sărate. Nu se vor consuma fructe, legume, lapte dulce, miere. Colicile se vor calma cu Antidiareice (comprimate), iar pentru absorbţia gazelor intestinale se vor lua 4 comprimate de cărbune medicinal. Dacă este necesar, dozele de medicamente se repetă de 4 ori în 24 ore. A doua zi se reîncepe alimentaţia cu supe de zarzavat şi de carne, brânză de vaci, iaurt, ouă moi, cartofi copţi.

Medicul va continua apoi tratamentul în funcţie de cauza diareei, căci, dacă nu se tratează corect, diareea acută poate deveni cronică.

Atenţie! Igiena mâinilor, evitarea alimentelor alterate ori a exceselor alimentare pot preveni diareile acute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment