În ultimele decenii se observă o creştere a indicilor morbidităţii şi mortalităţii prin cancer în mai multe ţări, deşi oncologia dispune azi de metode moderne şi eficiente de diagnostic şi tratament.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedînd numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fiecare an pe glob decedează de cancer circa 10 mln oameni.

Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: înrăutăţirea situaţiei ecologice ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, fumatul, alimentaţia incorectă, stresul psiho-social. Astfel, maladiile oncologice au depăşit demult cadrul pur profesional al medicinii şi au devenit o problemă a întregii societăţi.
Situatia privind bolile oncologice in Republica Moldova
Mortalitatea prin cancer în Republica Moldova e marcată printr-o sporire consecutivă şi alarmantă, de la 139,8 la 100.000 locuitori în anul 2004 pînă la 151,7 la 100.000 locuitori în anul 2006.  În anul 2006 în structura morbidităţii prin tumori maligne în R. Moldova pe locul întîi se situează cancerul glandei mamare (12,1%), urmat de cancerul la plămîni şi piele (10,6%) pe locul doi şi, pe locul trei - cancerul la stomac (6,3%).

Cel mai mult afectat de cancer este grupul de vîrstă peste 50 de ani (peste 25%).

Principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii prin cancer, înregistrat în Moldova este diagnosticul tardiv al tumorilor. Astfel, 51,3% din cazurile de avansare a proceselor maligne sînt cauzate de adresarea întîrziată la medic.

În domeniul oncologiei viaţa omului în cel mai direct mod depinde de diagnosticul precoce al maladiilor canceroase, de aceea educaţia pentru sănătate, popularizarea cunoştinţelor despre cancer, etiologia şi căile de prevenire a lui, are o importanţă mult mai mare decît în alte disciplini medicale.

Principalele strategii de prevenire a cancerului sînt: profilaxia primară a cancerului la nivelul întregii societăţi prin controlul asupra factorilor de risc (în special modul de viaţă şi factorii mediului ambiant: aerul, apa, solul, fonul radioactiv, etc.) şi profilaxia secundară a cancerului (diagnosticul activ şi pasiv al stărilor precanceroase şi tratamentul lor, screeningul citologic, tratamentul adecvat al tumorilor maligne, reabilitarea medico-socială a bolnavilor oncologici, expertiza vitalităţii).

Combaterea cancerului presupune măsuri de profilaxie, în special prin depistarea şi tratamentul adecvat al maladiilor precanceroase, care eventual pot evolua în cancer. O problemă este că nu toţi pacienţii, după ce se adresează la medici cu careva probleme de sănătate, respectă indicaţiile specialiştilor şi tratează adecvat, la timp şi definitiv stările precanceroase.

Astfel, medicii atenţionează privitor la factorii ce favorizează apariţia cancerului: fumatul, consumul de alcool; expunerea excesivă şi necontrolată la soare, radiaţii ionizante; alimentaţia bogată în grăsimi, glucide; consumul în exces de alimente condimentate, afumate, prăjite etc., creşterea exagerată în greutate; stresul excesiv şi prelungit; tulburări hormonale sau genetice, care apar la diferite vîrste, în special la femei; coloranţi, aromatizanţi alimentari şi alte produse chimice, nerespectarea igienei sexuale.

Cancerul poate fi prevenit prin control medical periodic - pentru depistare precoce şi prin abordarea unui mod de viaţă sănătos - pentru reducerea factorilor de risc. În profilaxia cancerului fiecare zi pierdută este un pas înapoi în eficienţa tratamentului. (Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii din RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment