Sub această denumire se includ numeroase leziuni ale pielii, de natură infecţioasă, toxică sau alergică. Leziunile sunt foarte variate: roşeaţă a pielii, vezicule, zemuirea şi suprainfectarea pielii etc. Eczema produce mâncărimi, disconfort, sângerări, usturimi, dureri.
Există şi eczeme profesionale, la persoane care lucrează cu diferite substanţe chimice: uleiuri, combustibili, sodă, detergenţi, insecticide, solvenţi organici, coloranţi, săpunuri, cosmetice, medicamente, îmbrăcăminte din material plastic etc. Boala se observă la toate regiunile corpului, dar mai frecvent la membrele superioare.
Eczema nu se poate trata corect, până nu i se găseşte cauza, lucru pe care numai medicul dermatolog îl poate face. Totuşi, bolnavul care a mai suferit de eczemă şi prezintă o recidivă, va căuta să nu se scarpine. In general, eczema va fi lăsată să se aerisească, fără un pansament strâns.
Prevenirea eczemei se realizează prin evitarea substanţelor amintite, care ar putea să provoace sensibilitatea pielii unor persoane. În acest sens, persoanele care manipulează substanţe chimice alergizante, vor purta echipament de protecţie indicat şi vor utiliza unguente protectoare ale pielii.
De asemenea, bolnavii cu eczeme repetate trebuie să ştie că şi o alimentaţie adecvată contribuie la vindecarea şi prevenirea bolii. Se vor elimina din alimentaţie acele alimente care s-au dovedit alergizante şi excesul de sare. Se va consuma suficient lapte şi săruri de calciu, vitaminele A şi C. Se vor trata bolile digestive şi în special constipaţia.