Bioinginerii au descoperit o modalitate mai simplă de a transforma zaharurile in acid ascorbic,(vitamina C), în numai două etape, prin intermediul enzimelor produse de microorganisme. În acest fel se reduce procesul standard de sinteza a vitaminei C cu patru faze. Deoarece bacteriile sunt mult mai uşor de cultivat decît citricele sau măceşele, costul pastilelor de vitamina C produse pe această cale va fi mult mai scăzut decât al celor „naturale”.
Vitamina C, un hidrat de carbon solubil în apă, este esenţială pentru metabolism. Majoritatea animalelor o pot sintetiza, dar organismul uman nu.Oamenii care nu consumă suficiente legume sau fructe bogate în vitamina C îşi pot asigura doza zilnică din pastile. Astfel este de aşteptat că necesarul de vitamina C produsă artificial să crească mult în viitorul apropiat.
De mai mulţi de 60 de ani, vitamina C se sintetizează industrial printr-un procedeu chimic complex care transformă dextroza în acid ascorbic. Biochimiştii firmei americane Genentech din San Francisco, au pus la treabă două bacterii inofensive, Erwinia şi Corynebacterium,care produc enzimele necesare procesului de sinteză al vitaminei C.
Folosind o probă ADN ei au izolat gena care produce una din enzimele necesare în Corynebacterium. Gena, astfel izolată, a fost apoi, integrată in ADN-ul Erwiniei. A rezultat astfel, o superbacterie care printr-o fermentaţie transformă dextroza într-un acid numit KDG.Acest acid, prin încălzire şi tratare chimică simplă, produce acid ascorbic.
Principalul obstacol este realizarea sintezei în condiţii industriale.Deoarece acelaşi tip de bacterie se comportă diferit în medii de cultură diferite este destul de dificil de controlat şi menţinut la valori constante nivelul de nutriţie, aciditate, temperatură şi parametrii în timpul fermentaţiei.
Cu toate aceste impedimente, cercetătorii sunt optimişti în ce priveşte sinteza cu ajutorul unor asemenea superbacterii a unei game variate de substanţe organice cum ar fi cafeina, antibioticele şi diferite tipuri de vitamine.