Enterita acuta o inflamaţie acută localizată la nivelul intestinului subţire. De obicei, inflamaţia trece şi la intestinul gros, producând o enterocolită.

Foarte frecvent, enterita se întâlneşte în lunile de vară şi este cauzată de o serie de microbi existenţi în mod normal în intestin; dar care devin agresivi după o masă mai abundentă, cu alimente ce fermentează uşor (fructe, sucuri de fructe, must, miere, lapte dulce), după greşeli de regim alimentar, indigestii, intoxicaţii cu alimente sau ciuperci etc. Mai rar enterita este produsă de microbi patogeni periculoşi, introduşi în tubul digestiv odată cu apa şi alimentele contaminate ori cu mâinile murdărite.
Enterita acuta
Alimentele fermentate şi microbii pun în libertate substanţe toxice şi gaze, care irită mucoasa sensibilă a intestinului. Drept urmare, intestinul se contractă puternic eliminând rapid alimentele, mai înainte de a se digera normal. De aceea, scaunul este diareic, apos, de culoare galben-deschis, cu miros acru şi conţine fragmente de alimente nedigerate.

Bolnavul are balonări, dureri sub formă de colici, scaunele frecvente (5-10 pe zi), lipsă de poftă de mâncare, oboseală. Durerile se mai calmează după ce bolnavul are scaun, pentru ca după un oarecare timp să reapară. In unele cazuri pot apărea vărsături, frisoane, febră, deshidratare.
Yandex