Pentru a ne păstra în formă este necesar să ne odihnim circa șapte-opt ore pe noapte. În caz contrar, creierul nostru obosește și astfel apar momentele de colaps a activității cerebrale.

Este ca și cum vă aflați într-o cameră și vă uitați la televizor cu lumina în permanență aprinsă. Într-un creier odihnit luminile rămân mereu aprinse, însă într-un creier obosit, privat de somn, luminile se sting și se aprind brusc, explică specialiștii.
Somnul, util pentru regenerarea anumitor părți ale corpului
Persoanele care sunt private de somn alternează între perioade de funcționare aproape normală a creierului și căderi bruște ale nivelului atenției și capacității de procesare a informațiilor obținute pe cale vizuală. Aceste căderi implică numeroase schimbări structurale la nivelul organismului, înregistrate însă numai în momentul colapsului.

Potrivit specialiștilor, somnul este necesar organismului deoarece ajută la regenerarea anumitor părți ale corpului, în special a creierului, pentru că acesta să poată continua să funcționeze în parametrii normali. După perioade prelungite de privare de somn, neuronii sunt afectați, lucru care se manifestă prin probleme de comportament. Fiecare stadiu al somnului este necesar pentru regenerarea neuronilor din interiorul cortexului și pentru întărirea memoriei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment