Alunițele sau nevii apar sub forma unor pete mici, pigmentare (de culoare maronie, violacee, culoarea pielii etc.). Ele sunt produse de anumite celule de la nivelul tegumentului care produc pigment.
Medicul va discuta cu pacientul despre momentul apariției, rata de creștere (de obicei dacă alunița este atipică, pacientul observă aceste caracteristici), mediul de viață, de lucru, expunerile la soare, prezența sau nu a melanomului în familie, traumatismele suferite sau nu de alunița atipică etc.
Mai apoi inspectează cu foarte mare atenție aspectul nevului atipic. Dacă medicul este îngrijorat, poate face excizia chirurgicală totală a aluniței respective pe care o trimite la un examen histopatologic, de unde i se va trimite rezultatele cu privire la tipul aluniței, dacă este cancerigenă sau nu, dacă deja este o formă de cancer de piele sau nu etc.
Dacă însă zona pigmentară este extinsă, pacientul spune că prezintă acea “aluniță” de mult timp, este ulcerată, sângerândă etc, mai exact dacă aspectul general pare a fi avansat, este posibil ca pacientul respectiv să prezinte metastaze și în acest caz se iau alte măsuri terapeutice, se fac investigații adiacente, analize de sânge și imagistice etc.