Vărsătura de sânge (hematemeza) este un lichid stomacal care pe lângă alimente şi suc gastric conţine şi o cantitate mai mică sau mai mare de sânge. Sângele provine din esofag, stomac sau duoden şi se datorează erodării sau ruperii unui vas din aceste regiuni.

Hemoragia stomacală este cauzată mai ales de ulcerul gastric sau duodenal, de gastrite corosive (după indigestia de sodă "sau acizi), de tumori ale stomacului, de ciroza ficatului sau de traumatisme (lovituri) ale stomacului. Să ne gândim la o hematemeza, mai ales când bolnavul este un vechi ulceros. De obicei, hematemeza apare brusc. Bolnavul prezintă greţuri, dureri la stomac, după care începe să verse un lichid de culoare negricioasă sau roşiatică, uneori cu mici cheaguri de sânge.
Hematemeza
Dacă hemoragia este mare, bolnavul devine palid, are ameţeli, transpiraţii, îi este sete şi poate leşina pierzându-şi cunoştinţa. Pulsul este foarte frecvent, peste 100, se simte slab, tensiunea arterială scade sub 9-10 mm Hg şi bolnavul poate intra în şoc hemoragie.

Primul ajutor. Repaus absolut fizic şi psihic. Bolnavul va sta culcat pe spate, cu genunchii îndoiţi. Nu va face nici o mişcare. De asemenea, se recomandă înghiţirea a 2-3 linguriţe de apă rece la interval de 30-60 minute sau mici bucăţele de gheaţă (cât bobul de mazăre). Nu i se vor da bolnavului băuturi calde sau alimente.
Yandex