Endometrioza este o afeciune ce se caracterizează prin prezenţa unui ţesut endometrial funcţional, care formează mucoasa uterină, în afara cavităţii uterine. În stare normală, ţesutul dat se găseşte doar în uter, tapetând pereţii acestuia. Această boală are un impact deosebit, ducând la afectarea majoră a persoanei, atât fizic, cât şi emoţional.

Endometrioza poate produce modificări şi leziuni ale organelor reproducătoare, dureri care de cele multe ori sunt insuportabile, iritabilitate, infertilitate, integrare socială dificilă, probleme de familie.
Endometrioza, prezența țesutului endometrial funcțional
Sunt supuse afecţiunii în special femeile între 25 - 40 de ani. Ţesutul localizat în afara uterului se comportă asemănător cu endometrul normal. Sub influenţa hormonilor se îngroaşă şi se dezintegrează, producând zone hemoragice în organele în care se găseşte. Ţesuturile din jur devin iritate şi inflamate. Ca urmare pot apărea chisturi, care provoacă dureri în regiune, în special în timpul ciclului menstrual.

Cauzele endometriozei
Nu se cunosc cauzele exacte ale endometriozei. Unii medici susţin că ar exista o predispunere genetică la apariţia afecţiunii.

Semnele clinice
Endometrioza poate fi asimptomatică, iar în alte cazuri diagnosticată în timpul unor intervenţii chirurgicale. Unele din semnele clinice:
- menstruaţii abundente, precoce, dureroase;
- dureri lombare şi abdominale;
- dureri în timpul schimbării poziţiei;
- sângerări în afara menstruaţiei;
- dureri în micţiune;
- prezenţa sângelui în urină;
- dureri în timpul actului sexual;

Cea mai gravă complicaţie a endometriozei este infertilitatea, ce afectează circa 40% dintre femeile cu această maladie. Cu cât durata endometriozei este mai mare, cu atât se micşorează şansele de a rămâne însărcinată. Conform specialiştilor, afecţiunea nu duce la creşterea riscului de cancer ovarian sau uterin.
Yandex