Studii recente au arătat că meditaţia intensă, practicată timp de săptămâni până la ani de zile, poate ameliora atenţia şi diminua stresul.

Cercetătorii cred acum că, în mai puţin de o săptămână de practicare a meditaţiei printr-o metodă integrată ''corp-minte'' se poate ajunge la o ameliorare remarcabilă a atenţiei şi a stării mentale.

Un studiu efectuat pe 40 de studenţi chinezi a dus la concluzia că participarea la şedinţele de meditaţie integrată, cu o durată de 20 de minute, timp de cinci zile, a determinat o mai mare ameliorare a atenţiei şi a dispoziţiei generale, scăderea nivelului de anxietate, depresie, furie şi oboseală, comparativ cu situaţia înregistrată la un grup de studenţi care a participat la şedinţe de relaxare.
Meditatia te face mai fericit decat relaxarea
Doctorul Yi-Yuan Tang, de la Universitatea Oregon din oraşul Eugene, statul american Oregon, şi colegi ai săi şi-au făcut cunoscute rezultatele cercetărilor în publicaţia "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Meditaţia integrată, spun ei, cumulează o serie de tehnici pentru componentele-cheie ale corpului şi minţii, precum relaxarea corporală, reglarea respiraţiei, imagistică mentală şi antrenamentul atenţiei, toate acestea având efecte pozitive largi asupra atenţiei, emoţiilor şi comportamentelor sociale.

După numai cinci zile, la grupul de studenţi care a practicat meditaţia integrată s-a înregistrat o ameliorare a rezultatelor la testele de atenţie, semnificativ mai mare decât la grupul de studenţi care a participat la şedinţe de relaxare. Reacţia lor la un factor de stres mental s-a îmbunătăţit mult.

Rezultatele înregistrate după numai cinci zile de şedinţe deschid porţile pentru studii simple şi eficiente axate pe beneficiile meditaţiei.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment