Bolile de inimă sunt provocate de nenumărate cauze. Una din ele o reprezintă malformațiile congenitale, care sunt rezultatul acțiunii unor factori de mediu ce provoacă oprirea dezvoltării inimii în embrion. Dintre acești factori fac parte: virusul rubeolei, care poate cauza malformații congenitale ale inimii la făt, dacă gravida face boala în primele două luni ale sarcinii și sifilisul.

Studiile recente au arătat că și virozele respiratorii sunt incriminate în producerea unor mutații genetice dacă boala a fost contactată în primele două luni ale sarcinii. Și unele substanțe medicamentoase pot avea efecte asemănătoare când sunt administrate în perioada precoce a sarcinii.
Cauzele afecțiunilor cardiovasculare
Expunerea la raze Röntgen, atât de mult utilizate în medicină, constituie unul dintre cei mai puternici agenți teratogeni cunoscuți. Din această cauză, utilizarea examenelor radiologice în perioada inițială a sarcinii este contraindicată. Printre factorii ce pot produce malformații congenitale ale inimii s-au mai inclus carentele vitaminice și ereditatea.

La copii și la tineri cea mai frecventă cauză o constituie boala reumatismală sau reumatismul poliarticular acut. Boala îmbracă o formă acută, cu febră și dureri articulare. Articulațiile devin calde, umflate și foarte dureroase. Fenomenele inflamatorii se mută de la o articulație la alta. Dacă nu se instituie un tratament energic de la primele semne de boală, această formă de reumatism atinge cu severitate inima, dând leziuni definitive. Leziunile reumatismale se localizează mai frecvent la orificiul mitral sau aortic, producând îngustarea sau lipsa de etanșeitate a acestora, adică stenoză sau insuficiență.

Când infecția reumatismală cuprinde mușchiul inimii (miocardita reumatismală), apar frecvente tulburări ale ritmului cardiac. Localizarea infecției la pericard (pericardită), produce inflamarea foițelor din care acesta este alcătuit, cu apariția unui lichid în sacul pericardic, ce acționează ca un tampon asupra inimii.

Prevenirea infecției reumatice este posibilă prin depistarea purtătorilor de streptococ în rândul copiilor și tratamentul cu penicilină, prin instituirea la cei care au suferit de aceasta boală, unui tratament preventiv îndelungat cu penicilină uleioasă administrată la intervale rare, dar cu regularitate. Pe leziunile valvulare produse de streptococ se pot localiza în cursul unor boli infecțioase sau provenind din infecțiile de focar diferiți altfel de microbi, care determină o complicație gravă, endocardită lentă, boală în trecut mortală, astăzi vindecabilă prin folosirea unor mari cantități de antibiotice.

La adulți și la vârstnici numărul ridicat de îmbolnăviri sau decese datorate inimii este atribuit altor cauze: hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, sifilisului. Există posibilitatea ca inima să sufere și din cauza altor afecțiuni de bază, cum sunt de exemplu afecțiunile cronice pulmonare, diabetul zaharat, hipertiroidismul și alte afecțiuni endocrine.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment