Hepresul este o afecţiune a pielii şi mucoaselor, produsă de virusul herpetic. Se întâlneşte mai frecvent la buze (herpes labial) şi la organele genitale (herpes genital).

Boala recidivează, uneori toată viaţa, şi este favorizată de diferite infecţii bacteriene şi virale, de indigestii, intoxicaţii, de ciclul menstrual (herpes catamenial), de sarcină, de stresul nervos şi psihic. Foarte frecvent, herpesul labial, se datorează micilor traumatisme ale gurii (extracţii dentare, plombe, gingivită), după expunerea la soare, la frig sau la vânt.
Herpesul - afectiune a pielii
Leziunea herpetică, de obicei unilaterală, constă din câteva vezicule, care la început produc senzaţia de mâncărime sau arsură, apoi devin dureroase. După 2-3 zile veziculele se umplu cu un lichid clar, iar în următoarele zile încep să se usuce lăsând un urma lor o crustă (zgaibă). Boala se vindecă în 10-12 zile, fără complicaţii deosebite. La unele persoane apar şi semne generale: dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, indigestie, indispoziţie generală.

Primele îngrijiri. Nu există un tratament special pentru herpes. De aceea se va trata leziunea locală ferind-o de infecţii microbiene. Acest lucru se face prin evitarea scărpinării şi ruperii crustei, care pe lângă o uşoară hemoragie prezintă şi o poartă de intrare pentru microbi. Se vor pune pe leziune comprese reci cu infuzie de muşeţel, cu spirt, cu apă de colonie, sau cu unguent antiherpetic.

În faza iniţială, aplicarea pe leziune a unei bucăţi de gheaţă timp de 10-15 minute, repetată de mai multe ori pe zi, duce la calmarea mâncărimii sau a durerii şi scurtează evoluţia leziunilor locale. Vitaminele A şi C au, de asemenea, efecte favorabile asupra bolii.

În faza a doua, de crustă, se vor aplica unguente cu antibiotice. Femeile gravide cu herpes genital se vor prezenta la medic în vederea unui tratament special cu gamma globuline, pentru a preîntâmpina trecerea virusului la făt, căruia îi poate produce complicaţii grave.

Sugarii şi copiii mici vor fi izolaţi de bolnavii cu herpes, deoarece ei se pot infecta cu virusul herpetic, făcând forme grave de herpes generalizat, cu atingerea sistemului nervos central.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment