Digerarea (mistuirea) alimentelor în tubul digestiv (stomac, intestine) se face cu ajutorul sucurilor digestive care sunt nişte fermenţi (enzime). Când din anumite cauze infecţioase, toxice, genetice ori din cauza înaintării în vârstă, omul secretă mai puţine sucuri digestive, chiar dacă mănâncă moderat, unele alimente nu se mai mistuie normal şi constituie starea de indigestie.

Unele boli de stomac, de ficat, de pancreas, stările nervoase, sunt însoţite şi de scăderea sucurilor digestive. Indigestia este cu atât mai puternică cu cât omul face exces de alimente, în special de grăsimi şi de cărnuri conservate care se mistuie mai greu. Sunt şi alimente alterate, iritante sau toxice (ciuperci, condimente), care produc indigestia.
Indigestia
În toate aceste cazuri, alimentele incomplet digerate, sub acţiunea bacteriilor şi ciupercilor din intestin, încep să fermenteze sau intră în putrefacţie, producând balonări, gaze, crampe abdominale (colici), lipsa poftei de mâncare, greţuri, vărsături, limbă încărcată, gust amar în gură, paloarea feţei, oboseală, stare generală rea.

În situaţia în care semnele digestive de mai sus sunt în legătură cu o masă mai abundentă sau cu ingestia de alimente mai greu de digerat, la care, s-a adăugat şi consumul de alcool se va proceda ca şi la: „Gastrita acută", „Enterita acută".

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment