Înecul este o asfixie produsă prin astuparea căilor respiratorii cu lichide, în special cu apă, fapt care împiedică pătrunderea aerului în plămâni.

Primul ajutor. Victima va fi scoasă din apă şi va fi adusă pe malul apei sau la marginea bazinului. Dacă este cazul, se va dezbrăca de haine. Se va culca pe pământ sau pe masă, cu faţa în jos şi capul întors lateral. Pentru ca toracele să fie mai ridicat decât capul, i se pune victimei un sul de haine sau altceva sub abdomen, în felul acesta apa din căile respiratorii se scurge mai uşor. Pentru a grăbi scurgerea apei din plămâni şi din stomac, se fac manevre de apăsare puternică cu ambele mâini pe coaste, la baza toracelui înecatului.
Inecul
Dacă victima nu respiră sau nu are puls, se va proceda la reanimarea respiratorie şi (sau) cardiacă, după ce mai înainte i s-a curăţat gura, nasul şi fundul gâtului de mâl şi mucozităţi.

Respiraţia artificială, efectuată cu schimbul, se va continua până la sosirea „Salvării", deoarece au fost cazuri de readucere la viaţă a unei persoane înecate şi după trei ore. Pe timp friguros, victima se acoperă sau se transportă într-un ioc călduros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment