La un moment dat, cu toții am avut, nasul înfundat, usturime în gât sau febră, însă fără să știm dacă este vorba despre o simplă răceală, viroză de sezon sau gripă.

Trebuie să învățăm să facem diferență între o răceală, o viroză respiratorie și o gripă și, mai ales, care sunt remediile prin care putem lupta împotriva lor.

Care este diferența între aceste afecțiuni
O simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată, sunt prezente tot timpul anului și depind foarte mult de imunitatea organismului.
Cum putem deosebi răceala de viroză sau gripă
Simptome distincte
Răceala este o infecție virală provocată, în special, de rinovirusuri ce afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. Simptomele apar la trei zile de la infectare și se manifestă printr-o stare de disconfort, usturimi ale faringelui și rinoree.

Când infecția virală afectează exclusiv căile aeriene superioare prin strănut, nas înfundat și secreții, vorbim despre o viroză respiratorie. Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal. Ea se manifestă ca o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii.

Tratamentul
Antibioticele nu sunt eficiente în răceli, gripă și viroze respiratorii decât dacă există și o infecție bacteriană asociată acestora. Tipul dat de tratament aduce mai multe efecte secundare decât beneficii. Când organismul luptă cu o afecțiune virală, se poate instala și o suprainfecție bacteriană din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor. Acestea se pot administra doar la recomandarea medicului.

Gripa debutează brusc, cu febră peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap și musculare, tuse, oboseală și lipsa poftei de mâncare. Răceala dispare într-o săptămână, iar gripa poate ține și câteva săptămâni.

12 la sută din populație este afectată, anual, de virusul gripal, iar boala se manifestă prin tuse, migrene și stare generală de rău.

Mai multe despre gripă -
Gripa sezonieră, profilaxie

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment