Tiroida este o glandă cu secreție endocrina (produșii de secreție sunt eliberați în interiorul organismului și se numesc hormoni) situată la baza gâtului, care are doi lobi (două corpuri) unite anterior intre ei, măsurând aproximativ 6 cm înălțime și cântărind aproximativ 30 de grame.

Tiroida secretă doi hormoni: T4 (tetraiodotironina sau tirozina) și T3 (triiodotironina). Acești hormoni acționează asupra tuturor celulelor organismului. T4 este considerat că fiind forma inactivă a hormonilor tiroidieni, acesta fiind activat la nivel celular în T3, care prezintă acțiuni esențiale asupra metabolismului.
Tiroida, o glandă cu secreţie endocrină
Secreția hormonilor tiroidieni este influențată în special de un hormon de control hipofizar, numit TSH (tireostimulina), care are rolul de a stimula tiroida și de a crește secreția hormonilor tiroidieni în funcție de concentrația acestora în sânge. Când concentrația e mare, secreția de TSH scade și totodată e redusă capacitatea secretorie a tiroidei (feed-back negativ).

Funcțiile tiroidei încep încă din perioada de dezvoltare intrauterină, astfel că la fetus prezintă un important rol în dezvoltarea sistemului nervos, aceasta fiind singura glandă a cărei insuficiență produce cretinism.

De asemenea, la pubertate hormonii tiroidieni își asociază funcția cu hormonii de creștere și cei sexuali, ajutând adolescentul să se dezvolte și să se maturizeze. Acțiunea tiroidei se manifestă pe tot parcursul vieții noastre, având efecte indispensabile funcționarii organismului nostru.

Tiroida își “fabrică” hormonii plecând de la iod, care intră în structura chimică a acestor hormoni. Iodul nu poate fi obținut endogen, el provine doar din alimentație, astfel că, în cazul unui deficit, organismul nu își poate procura singur acest element. O alimentație echilibrată asigură un aport de iod de aproximativ 300 micrograme pe zi.

Surse alimentare de iod:
- apa din regiunile cu sol ce conține concentrații normale de iod;
- alge marine (foarte bogate în iod);
- morun și carnea de pește în general;
- fasole verde;
- crustacee;
- soia;
- ou;
- carne;
- lactate;
- sardine;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment