Un nou agent patogen seamănă panică în rândul femeilor însărcinate sau care doresc să devină mame. Este vorba despre virusul Zika, pentru care nu există tratament și care a fost semnalat și izolat și în Europa.

Virusul Zika, originar din Africa, a reușit să se răspândească, în ultimele luni, în mai multe state de pe cele două continente americane, fiind considerat de Organizația Mondială a Sănătății o adevărată amenințare pentru cei peste un miliard de locuitori din regiune.

În cele mai multe cazuri, infectarea adulților trece neobservată, iar cei afectați sunt fetușii, care pot dezvolta malformații sau complicații neurologice. Simptomele sunt similare cu cele ale unei banale răceli, precum febra și durerea de cap, astfel încât, în multe cazuri, nu este diagnosticat corect.
Virusul american Zika sperie întreaga lume
Virusul Zika se transmite prin înțepături de țânțari de tipul Aedes aegypti și “tigru”. Aceștia înțeapă o persoană bolnavă, contractează virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

Mii de cazuri în Brazilia
Începând cu luna mai a anului 2015, virusul a apărut în America de Sud, primul caz fiind semnalat în Brazilia. De atunci şi până în prezent, potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), Biroul regional al OMS, peste 4.000 de copii s-au născut cu microcefalie (dimensiune anormal de mică a craniului) după ce mamele lor au fost infectate.

Conform PAHO, până în prezent, virusul s-a răspândit în 21 de țări din America de Sud, America de Nord și Caraibe. Epidemii ale virusului au fost semnalate în Brazilia, Columbia, Salvador, Panama și Insulele Capului Verde. “PAHO anticipează că virusul Zika va continua să se răspândească și probabil va atinge toate țările și teritoriile din regiune în care se află țânțari Aedes aegypti”, a anunțat, zilele trecute, organizația, prin intermediul unui comunicat de presă.

Se recomandă evitarea sarcinilor
Pericolul este atât de mare încât, în mai multe state sud-americane, autoritățile au recomandat deja populației să nu procreeze o perioadă. În Brazilia, de exemplu, guvernul le sfătuiește pe femei să nu rămână gravide în următorii doi ani pentru a evita posibilitatea de a naște copii cu malformații.

O cerere similară a fost făcută și de guvernul din Salvador, în timp ce autoritățile altor state afectate se pregătesc să ia măsuri similare.

Mai multe cazuri au ajuns și pe continentul nostru
În Europa, mai multe persoane au fost deja testate pozitiv pentru virusul Zika. Primul astfel de anunț a fost făcut în Elveția. Ministerul sănătății din această țară a anunțat că două persoane care s-au întors recent dintr-o regiune tropicală au fost infectate cu virusul Zika, însă autoritățile nu au menționat țara în care aceștia ar fi călătorit.

Cel de-al treilea european infectat este un danez. Presa locală informează că este vorba de un cetățean din al doilea mare oraș danez, Aarhus, care a călătorit recent în America Centrală și de Sud. Au mai fost semnalate cazuri în Marea Britanie, Italia, Olanda şi Portugalia. Totuși, virusul nu a fost descoperit la nicio femeie însărcinată.

Nu există încă un tratament
Medicii le recomandă bolnavilor să se hidrateze și să se odihnească, singurele medicamente pe care le pot lua fiind cele împotriva durerilor și a febrei. „Nu avem medicamente și nici vaccinuri. Este un deja-vu, pentru că exact așa s-a întâmplat și în cazul Ebola. Este importantă crearea unui vaccin cât mai repede posibil”, a declarat, Trudie Lang, profesor la Universitatea din Oxford. Până în prezent, doar Institutul Butantan din Sao Paulo a anunțat că a început să caute un remediu împotriva acestui virus. Reprezentanții institutului susțin însă că un vaccin va putea fi lansat după cel puțin 3 - 5 ani. Companii farmaceutice din Marea Britanie și Franța lucrează, de asemenea, la crearea unui vaccin.

A fost depistat prima oară în Africa
Virusul a fost descoperit în 1947, în Uganda, la o maimuță, el aparținând aceleiași familii Flaviviridae ca și virusurile febrei dengue și galbene. Primul caz de febră Zika la om a fost semnalat abia în anul 1968.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment