Statisticile arată că adenomul de prostată se manifestă mai frecvent la bărbații de peste 45 ani. Aproape la fiecare al doilea reprezentant al sexului puternic după 50 ani poate apărea un adenom.

Adenomul de prostata: cauze
Preponderent suferă de această boală bărbații cu exces în greutate și cei cu un mod sedentar de viață. Reducerea activității fizice duce la faptul că sângele stagnează în regiunea pelvisului, rezultând adenomul de prostată.

Simptome
Simptomele adenomului de prostată se dezvoltă încet și apar periodic. Uneori, boala decurge asimptomatic. Semnele adenomului de prostată sunt: urinare cu dificultate, frecventă și intermitentă, golirea incompletă a vezicii urinare, slăbirea jetului și retenție urinară.
Adenomul de prostata: cauze si simptome
Toate aceste simptome pot duce la probleme mai grave - infecții ale tractului urinar și formarea pietrelor, etc.

Adenomul de prostată într-un stadiu mai avansat afectează mult bunăstarea persoanei. Bolnavul este deranjat de dereglarea funcției rinichilor și simte în mod constant slăbiciune și greață. Adenomul se poate caracteriză în acest caz prin constipație periodică și senzație de sete permanentă.

Adenomul de prostată: diagnostic și tratament
Adenomul necesită un tratament la timp. La etapele incipiente problema poate fi rezolvată cu ajutorul medicamentelor. Dacă boala e avansată, atunci e nevoie de intervenție chirurgicală.

În primul rând diagnosticarea se face print-un examen rectal digital a prostatei. Anumite informații se obțin la efectuarea ecografiei pelvine.

Înainte de a efectua terapia medicamentoasă, medicul trebuie să obțină rezultatul analizei la antigenul prostatospecific, care permite de a exclude cancerul de prostată. Funcția vezicii urinare este verificată prin utilizarea uroflowmetriei.

Tratamentul adenomului de prostata (nonoperational) este cu succes dacă s-au respectat 2 condiții: pacientul s-a adresat la timp și specialistul a pus diagnosticul corect.

La al doilea stadiu al adenomului, tratamentul medicamentos poate fi mai puțin eficient. La stadiul trei, atunci când apare riscul unei retenții urinare acute, poate fi vorba numai de tratament chirurgical.

Terapia medicamentoasă implică utilizarea preparatelor de două tipuri. Primul tip de medicație ajută la relaxarea fibrelor musculare, care influențează prostata. Acest lucru micșorează presiunea asupra uretrei. Al doilea tip de medicație ajută la scăderea volumului prostatei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment