Deplasarea din articulaţia sa, a capului unui os, ca urmare a unei mişcări bruşte sau a unui traumatism se numeşte luxaţie.

Acest incident se întâmplă mai ales la articulaţiile mari ale membrelor superioare şi inferioare (umăr, cot, şold, genunchi etc). Sunt unele persoane cu ligamentele articulaţiilor mai slabe (în special la umăr şi genunchi), ia care luxaţiile pot recidiva, după orice mişcare greşită.
Luxațiile
La locul luxaţiei se simte imediat durere, care este accentuată de orice mişcare a articulaţiei respective. De asemenea, se constată o umflătură, articulaţia rămâne blocată, accidentatul nemaiputând face nici o mişcare. Poziţia membrului luxat este anormală.

Primul ajutor. Nu se vor face încercări de repunere a osului în articulaţia sa de către persoane nepricepute, căci pot produce complicaţii ale Îuxaţiei. De aceea, accidentatul va fi dus la o unitate medicală, cu articulaţia bolnavă imobilizată ca la „Fracturi", unde i se va aplica tratamentul necesar. I se pot da calmante ale durerii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment