Semnele și simptomele andropauzei sunt vagi și diferă de la un individ la altul, fiind observabile atât în plan psihologic, cât și la nivel organic.

Manifestări emoționale
Oboseală puternică, iritabilitate, nervozitate, insomnii, reducerea capacității de concentrare și memorare, pierderea stimei de sine, sindrom depresiv, indiferenta, uneori apatie etc.;
Activitatea sexuală și libidoul scad progresiv
Stimulii erogeni scad de asemenea progresiv. Se mai observă o scădere calitativă și cantitativa a erecției, mai ales noaptea. Spermatogeneza este însă afectată doar la vârste înaintate.
Alte tipuri de modificări hormonale
Ele includ leptina și melatonina. Leptina este un hormon proteic secretat de celulele grase ce joacă un rol important în controlul masei corporale, astfel bărbații sunt predispuși la îngrășare odată cu înaintarea în vârstă. Melatonina este un hormon secretat de glanda epifiza cu un important rol în ritmul somn-veghe, astfel insomniile sunt din ce în ce mai frecvente la bărbați odată cu înaintarea în vârstă.
Diminuarea volumului muscular
Diminuarea musculaturii este însoțită de scăderea tonusului și a forței, locul țesutului muscular fiind adesea luat de către țesutul gras;
Alte manifestări
- tulburări de memorie și concentrare mai mult sau mai puțin accentuate;
- apariția obezității abdominale;
- fragilitatea progresivă a țesuturilor osoase;
- anemie;
- modificări ale glandelor sudoripare cu transpirații excesive, manifestate într-un mod similar bufeurilor;
- manifestări vasomotorii cu înroșirea unor arii cutanate;