Starea de leşin (lipotimia) survine brusc la unele persoane cu o sensibilitate nervoasă deosebită. Sub influenţa unor cauze variate, apare un dezechilibru al sistemului vegetativ, şi, ca urmare, scade presiunea arterială a sângelui în creier, provocând o anemiere trecătoare.

Drept urmare, persoana respectivă devine palidă, i se împăienjeneşte privirea, apoi îşi pierde brusc cunoştinţa şi cade. În leşin bătăile inimii (pulsul) şi respiraţia nu se opresc.

Cele mai frecvente cauze ale leşinului sunt următoarele:
  • Şederea prelungită în picioare a persoanelor neantrenate la poziţia verticală sau cu tensiune arterială scăzută, mai ales după expunerea la căldură sau la soare;
  • Vederea sângelui, a rănilor, după recoltarea de sânge sau chiar după anumite mirosuri;
  • După dureri sau emoţii puternice.
Leșinul - pierderea subită și temporară a cunoștinței
Primul ajutor. Dacă se observă că unei persoane îi vine rău, ameţeşte, transpiră, este palidă, se dezechilibrează, va fi sprijinită pentru a nu cădea. Apoi se va culca pe un pat. pe o masă sau chiar pe duşumea, cu capul mai jos decât trunchiul (invers ca în insolaţie). Se va descheia la gât şi la centură, iar picioarele se vor ridica mai sus de către o persoană sau i se vor sprijini pe un scaun pentru ca sângele din membrele inferioare să se lase înspre cap.

Dacă avem la îndemână, i se va pune la nas o batistă îmbibată cu puţin oţet sau amoniac, pentru excitarea aparatului respirator şi circulator. Tot în acelaşi scop i se vor aplica lovituri uşoare cu degetele peste obraji. După 1-3 minute bolnavul îşi revine, fără să-şi amintească cele întâmplate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment