Afecţiunile cardiovasculare sunt din ce în ce mai întâlnite şi sunt provocate de diverşi factori de risc. În acelaşi timp, afecţiunile cardiovasculare sunt responsabile de majoritatea cazurilor de deces. Însă până să se ajungă la tratarea unor astfel de afecţiuni, cel mai bine este să se prevină.

Metodele de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare nu necesită un efort prea mare din partea pacientului, ci mai multă voinţă. Metodele sunt simple şi uşor de urmat şi pot preveni nu doar afecţiunile cardiovasculare, ci şi alte tipuri de afecţiuni, care nu ţin de aparatul cardiovascular.
Prevenirea afectiunilor cardiovasculare
Metode de prevenire ale afecţiunilor cardiovasculare – Eliminarea factorilor de risc
O altă metodă de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare constă în eliminarea factorilor de risc. În cazul hipertensiunii arteriale, afecţiune cardiovasculară răspândită la nivel larg şi însoţită de simptome precum sângerări nazale, dureri de cap, ameţeli şi tulburări de vedere sau de auz, poate fi prevenită de pildă prin renunţarea la alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă neadecvat, consumul de alcool şi prin ţinerea sub control a obezităţii.

De asemenea, trebuie multă precauţie în ceea ce priveşte afecţiunile cu care pacientul sau un membru al familiei s-au confruntat în trecut. Astfel, hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în fibre, vitamine şi minerale. Totodată trebuie să se renunţe la consumul de alcool şi cafea, să se evite excesul de sare şi de grăsimi în alimentaţie şi să se înlăture stările de oboseală şi anxietate.

Alimentaţia sănătoasă, cheia prevenirii afecţiunilor cardiovasculare
O alimentaţie adecvată, bogată în legume şi fructe proaspete, poate contribui la menţinerea normală a greutăţii şi la o mai bună funcţionare a întregului organismi uman. Astfel, grăsimile de origine animală trebuie înlocuite cu cele vegetale. Medicii arată că riscul de atac de cord poate scădea dacă se consumă acizi graşi şi omega-3. Tot aceste grăsimi polinesaturate pot preveni tahicardia şi scăderea tensiunii arteriale. În prevenirea afecţiunilor cardiovasculare un rol esenţial îl joacă stilul de viaţă, care trebuie să fie sănătos, ferit de stres, de oboseală totală şi de factori care conduc la anxietate.

Renunţarea la fumat, metodă de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare
Fumatul şi expunerea excesivă la fumul de ţigară este unul dintre principalii factori care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă. Astfel, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, medicii recomandă ca pacienţii să renunţe lafumat şi să evite în acelaşi timp frecventarea în exces a mediilor în care se fumează. Trebuie evitat chiar şi fumatul pasiv. Substanţele chimice pe care le conţine fumul de ţigară poate afecta inima şi vasele de sânge, fapt ce produce ateroscleroză, ca în final să se ajungă la atac de cord. Fumatul  creşte ritmul cardiac şi presiunea arterială.

Exerciţiile fizice previn apariţia afecţiunilor cardiovasculare
Riscul apariţiei unor boli de inimă grave poate fi prevenit şi cu ajutorul mişcării. Exerciţiile fizice regulate, alături de menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare cu vârsta, sexul şi înălţimea fiecărui individ în parte pot contribui în procesul de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare. Mai exact, în acest fel pot fi prevenite hipertensiunea arterială, diabetul şi creşterea colesterolului.

Efectuarea de controale medicale regulate
Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare se poate realiza în mod evident prin testările medicale periodice.  Măsurarea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului sunt două proceduri simple care pot depista dacă pacientul suferă de vreo afecţiune cardiovasculară şi dacă aceasta necesită tratament strict. Astfel de analize sunt recomandate cu atât mai mult în cazul persoanelor care au avut antecedente de acest gen în familie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment