Lumbago se manifestă printr-o durere vie care de obicei apare brusc la nivelul coloanei vertebrale lombare sau lombosacrate.

Durerea survine după o mişcare greşită (răsucirea sau aplecarea bruscă a corpului), după ridicarea de greutăţi, după o poziţie incorectă a coloanei (dormitul în tren, în maşină), după conducerea auto sau statul îndelungat în picioare, după eforturi fizice mari, ca urmare a răcelii şi curenţilor reci sau, uneori, fără nici o cauză evidentă.

Durerea este localizată la muşchii lombari şi este dată de inflamaţia sau de mici traumatisme ale coloanei vertebrale sau ale discurilor intervertebrale (hernia de disc), care până la urmă prind şi nervii ce merg la muşchii spatelui şi la membrele inferioare. Orice mişcare a coloanei vertebrale, respiraţia, tusea, strănutul, accentuează durerile.
Lumbago
In majoritatea cazurilor bolnavul merge ţinându-şi bustul rigid, ţeapăn sau înclinat într-o parte, nu se mai poate ridica din pat, fapt ce îl face inapt pentru muncă. In repaus sau în anumite poziţii, durerile mai încetează, dar ele reapar la cea mai mică mişcare.

Primele îngrijiri. Bolnavul trebuie să stea în repaus, culcat pe spate, de preferinţă pe un pat tare. Căldura sub diferite forme: comprese calde, uscate, cărămizi încălzite, sticle cu apă fierbinte, pernă electrică etc, are efecte calmante asupra durerii. Cataplasmele cu muştar sau cu făină de cereale au un efect asemănător.

Se poate face un masaj. În acelaşi timp se iau calmante ale durerii. După acest tratament formele uşoare, necomplicate de lumbago, se vindecă în decurs de 5-10 zile. Dacă durerile continuă, dacă iradiază de-a lungul unui picior şi sunt însoţite de amorţiri şi furnicături, se va consulta un medic neurolog.

De obicei, lumbago recidivează, chiar după mai mulţi ani, mai ales la persoanele obeze şi cele cu musculatura spatelui mai slab dezvoltată. De aceea, bolnavul trebuie să evite cauzele menţionate mai sus, să practice gimnastica medicală şi să poarte o centură ori un brâu lat.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment