Migrena se manifestă printr-o durere de cap insuportabilă, survenită aproape brusc şi care de obicei este mai puternică într-o parte a craniului. Această stare este bine cunoscută de persoanele care au mai avut crize de migrenă în trecut.

La unii bolnavi, migrena are şi anumite semne prevestitoare, Încă de dimineaţă, bolnavul este indispus, ameţit, are tulburări de vedere (scânteieri în ochi), faţă palidă sau, dimpotrivă roşie şi numai după aceea apare durerea care uneori se prezintă sub formă de pulsaţii.

În acelaşi timp, durerea se însoţeşte de tulburări digestive: lipsa poftei de mâncare, salivaţie, greaţă, vărsături, uneori diaree. Simptomele durează câteva ore şi chiar o zi. Migrena are numeroase cauze: nervoase, digestive (indigestie), inflamaţia vezicii biliare, stări alergice, perioada menstruală etc.
Migrena - durere de cap insuportabilă
Primul ajutor. Se va calma durerea cu antinevralgice avute la îndemână sau cu acelea cu care bolnavul a observat că i-au făcut bine în trecut. Tot pentru combaterea durerii se va încerca apăsarea cu mâna pe artera carotidă (pe partea laterală a gâtului de aceeaşi parte cu durerea) sau pe tâmple. Se pot lua şi medicamente antialergice, liniştitoare ale sistemului nervos, somnifere, pentru ca bolnavul să poată dormi.

Somnul prelungit, într-o cameră întunecoasă, linişteşte bolnavul. Se va combate constipaţia sau indigestia. Se interzic băuturile alcoolice şi fumatul, care accentuează durerile de cap, precum şi alimentele sărate şi condimentate.

Persoanele care suferă repetat de migrenă vor avea întotdeauna în casă şi la serviciu medicamentele recomandate de medic.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment