Eliminarea odată cu scaunul de sânge negricios, digerat, poartă numele de melenă. Acest simptom este rezultatul unei hemoragii pe traiectul tubului digestiv (esofag, stomac, intestine) produsă de diferite boli: gastrită, ulcer stomacal sau duodenal), polipi, infecţii etc.

Simptomul constituie un semnal de alarmă pentru ca pacientul să consulte un medic spre a stabili cauza melenei şi tratamentul. În caz contrar se poate produce anemierea bolnavului. Dacă sângele eliminat este roşu deschis, nu poate fi vorba de melenă ci de o scurgere de sânge din anus produsă de o infecţie, o fisură ori de hemoroizi.
Melena
Până la prezentarea la medic, bolnavul cu melenă va sta în repaus la pat, cu un regim alimentar uşor, alcătuit din dulciuri şi lichide. Nu va face eforturi fizice şi nu va lua nici un medicament până la precizarea diagnosticului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment