Igiena orala este indispensabila bunei functionari a intregului organism. Nu lua drept bun zambetul tau fermecator. Acesta trebuie ingrijit si mentinut, daca vrei sa te bucuri multi ani de acum inainte de o dantura stralucitoare si sanatoasa. Pastreaza o stare buna de sanatate a dintilor tai, practicand in mod regulat obiceiuri de ingrijire dentara.

Orice problema de sanatate a dentitiei trebuie raportata cu promptitudine medicului tau stomatolog. Spalatul pe dinti zilnic este obligatoriu, iar controlul o data sau de doua ori pe an la cabinetul stomatologic este necesar pentru a preveni aparitia afectiunilor gingiilor sau a altor probleme de sanatate orala. Invata care sunt cele mai bune modalitati pentru protejarea danturii tale si aplica sfaturile de ingrijire zilnica.
Cum imi ingrijesc dantura?
Periajul dentar
De cand suntem mici, am invatat ca trebuie sa ne spalam pe dinti de cel putin doua ori pe zi - dimineata si seara. Este deja un gest reflex, care ne-a intrat in obicei. Nu ignora importanta sa, deoarece de el depinde sanatatea danturii tale. Iata care este cel mai bun mod in care iti poti peria dintii:

Dintii trebuie periati de cel putin doua ori pe zi si, in mod ideal, dupa fiecare masa, folosind pasta de dinti care contine fluor. Foloseste in acest scop o periuta de dinti cu peri moi, deoarece are o actiune mai blanda asupra gingiilor tale.

Pentru un periaj adecvat, aplica miscari repetate inainte-inapoi, precum si miscari circulare. Periaza si partea interioara si suprafata de contact a dintilor. Pentru rezultate eficiente si de durata, acorda aproximativ doua-trei minute fiecarui periaj. Nu uita de limba - periajul i se aplica in egala masura. Evita un periaj viguros sau prea dur, care poate duce la aparitia unor iritatii ale gingiilor.

Periuta trebuie inlocuita la fiecare trei sau patru luni sau chiar mai devreme de atat, in cazul in care constati deteriorarea ei sau simti ca rezultatele nu mai sunt satisfacatoare. Ia in considerare si varianta periutei electrice, in special daca suferi de artrita sau alte probleme de sanatate care fac ca periajul sa fie dificil de realizat.

Ata dentara
O periuta nu are acces la toate spatiile stramte dintre dinti sau la baza gingiei. Acest lucru duce la acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor, punandu-ti in acest fel in pericol sanatatea intregii guri. Ata sau banda dentara (dental-floss sau dental-tape) rezolva aceasta problema, ajuta la indepartarea particulelor foarte mici si la o mai buna stare a sanatatii orale. Cateva sfaturi iti pot fi de folos in acest sens:

Ata dentara trebuie sa patrunda cu delicatete in spatiile interdentare. Trage un capat al atei dentare prin fata dintelui pe care doresti sa il cureti si celalalt capat prin spatele dintelui, astfel incat ata dentara sa formeze litera C, in timp ce inconjoara suprafata dentara. Usor, cu delicatete, trage ata dentara pe suprafata dintelui, de la baza gingiei pana la partea superioara a dintelui, pentru a elimina placa bacteriana si orice fel de particule.

Acelasi procedeu trebuie aplicat si partii interioare a dintilor. Foloseste ata dentara "proaspata" pentru intreaga dantura. Daca intampini probleme la introducerea atei dentare in spatiile stramte dintre dinti, incearca si ata dentara cerata. Daca manipularea atei dentare este dificila, utilizeaza un suport pentru acest produs de ingrijire a danturii.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment