Muguetul sau mărgăritărelul este o infecţie a gurii (stomatită), produsă de ciuperci sau levuri. Boala apare mai ales pe un organism slăbit, după boli acute sau cronice.

Foarte des infecţia se observă la copiii sugari, febrili, cu tulburări digestive. Tratamentul îndelungat cu antibiotice favorizează infecţia gurii cu levuri, mai ales cu Candida (Oidium).
Muguetul
Limba bolnavului este albicioasă, încărcată. Adesea sunt prinse şi gingiile, mucoasa obrajilor, care sunt roşii, inflamate. Din această cauză bolnavul nu se poate alimenta, iar copilul nu poate suge. Dacă se mai adaugă şi suprainfecţia cu microbii existenţi în gură, apare febra.

Primele îngrijiri. Se va face gargară şi spălături ale gurii de mai multe ori pe zi cu infuzie concentrată de muşeţel sau Ceai pentru gargară. Apoi se va ţine în gură apă bicarbonatată (o linguriţă bicarbonat de sodiu la un pahar de apă). La copiii mici care nu pot face gargară li se va badijona limba şi mucoasa obrajilor cu glicerină boraxată 10%.

Desigur că medicul va adăuga la acestea tratamentul bolii de bază. În perioada tratamentului se vor evita dulciurile (mierea, fructele, prăjiturile) care favorizează dezvoltarea ciupercii. Nu se vor întrebuinţa antibiotice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment