Rinita alergica nu are un tratament curativ. Există totuși anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce simptomele și disconfortul. Înainte de a urma un tratament, este indicat să ceri sfatul medicului, chiar dacă unele medicamente se eliberează fără prescripție.

Sprayuri nazale
Pe bază de steroizi - reduc inflamația și congestia nazală, dar trebuie administrate regulat pentru a fi eficiente;

Antihistaminice - acestea combat efectul histaminei, o substanță produsă în cadrul alergiilor, reduc frecvența strănutului și eritemului, dar sunt mai puțin eficiente la înlăturarea congestiei nazale;
Rinita alergică, tratament
Decongestionantele nazale - înlătură edemul mucoasei nazale, scad producerea de mucus și astfel eliberează căile nazale superioare. Nu trebuie folosite pe termen lung (mai mult de o săptămână);

Cromoglicat de sodiu - recomandat dacă există deja un tratament cu steroizi sau când simptomele sunt ușoare;

Picături pentru ochi
Sunt indicate dacă rinita alergică are și afectare oculară; reduc congestia, lacrimația și eritemul conjunctival. Există și tablete ce conțin antihistaminice în cazul în care picăturile îți produc disconfort.

Imunoterapia
Dacă toate celelalte metode nu au avut succes și nu au înlăturat simptomele alergiei, mai există imunoterapia drept soluție. Acesta urmărește desensibilizarea față de alergen prin expunerea organismului la anumite doze de alergen, și „învățarea” organismului cu alergenul.

În cazurile severe sunt necesare doze scurte de corticoterapie alături de tratamentele de mai sus.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment