Se întâlneşte la persoanele care privesc la un obiect incandescent (bec puternic), la soare sau la aparatul de sudură, cu ochii neprotejaţi de ochelari corespunzători. Brusc, omul nu mai poate vedea câteva secunde, ore sau zile. Această tulburare se datorează razelor infraroşii care atacă fundul ochilor (retina).

La persoanele care consumă alcool metilic, orbirea acută se datorează intoxicării nervului optic. Şi alte intoxicaţii acute perturbă vederea: intoxicaţia cu arsen, mercur, plumb etc. Diabetul netratat (prin hemoragia retiniană) ca şi tratamentul cu doze prea mari de insulină pot produce orbirea bruscă la unul sau la ambii ochi. De asemenea, orbirea la un singur ochi se datorează unei lovituri puternice aplicate pe globul ocular. Dacă razele solare au fost prea puternice se pot observa şi arsuri oculare.
Orbirea acuta
Se va îndepărta imediat cauza. În orbirea prin raze infraroşii ochii vor fi închişi şi persoana respectivă va fi plasată într-o cameră întunecoasă. Dacă în 5-10 minute vederea nu reapare, bolnavul va fi dus la oftamolog.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment