Boala (infecţia acută a urechii) are două localizări frecvente: la urechea externă şi la cea mijlocie.

Otita acută la urechea externă (pâlnia urechii)
În această zonă, diferiţi microbi sau ciuperci produc infecţia pielii (coşuri, eczeme etc.) dând naştere otitei externe. Corpurile străine (chibrituri, creioane, scobitori, ace cu gămălie etc.) introduce în pâlnia urechii pot produce iritaţia pielii favorizând infecţia. La început bolnavul simte în ureche o mâncărime, care este urmată de durere, mai intensă după mişcarea fălcilor.

Uneori pot să apară dureri de cap şi febră. După câteva zile, la locul infecţiei se formează un mic abces. Durerea se măreşte, bolnavul are senzaţia de zvâcnire în ureche şi de înfundare a urechii. Apoi se sparge şi se elimină o secreţie purulentă, după care durerile încetează.
Otita acuta
Primul ajutor. La primul semn de usturime sau durere în urechea externă se va introduce în pâlnia urechii un tampon de vată îmbibat cu un dezinfectant: acid boric 3% în apă sau alcool, spirit sanitar, apă de colonie etc. Tamponul se schimbă imediat ce s-a uscat. Dacă infecţia a evoluat spre abces, bolnavul se va adresa medicului ORL-ist pentru tratament.

În cazul că abcesul s-a spart se va face spălătura urechii cu un dezinfectant: apă oxigenată, permanganat de potasiu. După uscarea urechii se aplică pe rană fie praf de antibiotice, de Saprosan, fie un unguent cu antibiotice, introdus cu un tampon de vată înfăşurat pe un chibrit.

Otita acută la urechea mijlocie (otita medie)
Infecţia prinde timpanul şi organele responsabile de transmiterea sunetelor spre urechea internă. De obicei boala apare ca urmare a infecţiilor nasului, gâtului şi sinusurilor care au fost neglijate de pacient sau tratate incorect. Otita medie se întâlneşte mai frecvent la copiii mici şi pe lângă microbii cauzatori, boala este favorizată de răceală, de infecţiile digestive, precum şi de rezistenţa scăzută la infecţii a copiilor.

La început bolnavul simte în urechea bolnavă o jenă dureroasă, mai ales la un effort sau când se apleacă în jos. Se plânge de vâjâituri în ureche, de înfundarea urechii şi de scăderea auzului. Copiii mici, neputând comunica durerea, sunt indispuşi şi plâng. Bolnavul (adult sau copil) trebuie văzut şi tratat de medic în această fază deoarece puroiul format în urechea mijlocie poate pătrunde spre urechea internă şi creier, iar boala trece în otită cronică.

Dacă nu se face un tratament eficient în această fază, boala evoluează spre otită supurată. Bolnavul are dureri mari de ureche şi de cap, frisoane, febră 39-40°C), stare generală rea. Presiunea puroiului din urechea mijlocie poate sparge timpanul şi atunci se scurge prin ureche un lichid purulent-sanguinolent.

Primul ajutor. Dacă bolnavul nu poate fi văzut de medic, se vor pune în ureche picături de Boramid de 3-4 ori în 24 ore. În lipsă, se picură în ureche 10 picături de glicerina boraxată 5% sau ulei comestibil încălzit (la copii, 5 picături). De asemenea, se dezinfectează nasul, se fac inhalaţii, gargară şi se beau ceaiuri calde. Compresele calde, uscate (cărămizile încălzite, un săculeţ cu sare încălzită) puse în jurul urechii calmează durerea.

Se pot lua antinevralgice. Dacă timpanul s-a perforat şi există scurgeri din ureche se vor face spălături cu apă oxigenată, permanganat de potasiu l/oo, cloramină 1%. Bolnavul fiind culcat cu urechea bolnavă în sus, i se picură dezinfectantul până se umple urechea. Se aşteaptă 10 minute, apoi bolnavul se întoarce cu urechea în jos pentru a se scurge lichidul. Se şterge pâlnia urechii cu un tampon de vată şi se picură Boramid. Aceste spălături se repetă de 3-4 ori pe zi.

Atenţie! Toate lichidele introduse în ureche trebuie să fie călduţe, la temperatura corpului pentru a nu-i produce ameţeli bolnavului. Antibiotice se dau numai la indicaţia medicului. Lenjeria murdărită cu puroiul scurs din ureche va fi dezinfectată prin fierbere.

Prevenirea otitei medii se face tratând corect şi la timp infecţiile nasului şi gâtului. Nasul se va sufla alternativ când pe o nară, când pe alta. Copiii mai sensibili vor evita curenţii reci de aer, răcelile. În general este bine să se ştie că orice scurgere din ureche este un semn de alarmă şi trebuie consultat medicul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment